Terese Cedergren

Potatis- & jordärtskockgratäng med gorgonzola

Föregående Nästa
foodfolder-gratäng-masi-vaio-amaron-1.jpg
Smakrik och extra lyxig gratäng att servera tillsammans med en köttbit och ett glas elegant Vaio Amaron. Amarone är ett vin med viss sötma och de gör sig riktigt gott tillsammans med rotfrukter med en sötma som just jordärtskockor.

Ingredienser

  • 0,4 kg potatis
  • 0,5 kg jordärtsskocka
  • 1 st päron
  • 1 st gul lök
  • 100 g gorgonzola
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm timjan
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • Tillbehör:
  • 0,6 kg oxfilé

Gör så här:



Sätt ugnen på 200°C.

Skala och skär potatis, jordärtskockor och löken i tunna skivor (gärna med mandolin).

Lägg den skivade potatisen & jordärtskockorna i en skål med rejält saltat vatten under tiden de andra delarna i recepet genomförs.

Dela, kärna ur och skär päronen i tunna skivor.




Varva sedan potatis, päron, lök, gorgonzola, timjan och peppar i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.



Toppa med smör och häll sedan grädde över formen.



Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter.


Låt svalna något och strö ev över färsk timjan.

Servera med en smakrik köttbit och ett glas Vaio Amaron.


Läs mer om amaronen här


Tips

Passande kött är vilt, nötkött eller lamm.