Foodfolder

Portugal - En mat & vinresa i Alentejo

Föregående Nästa
IMG_0584.JPG

En otroligt rofylld och vacker region fylld med goda viner och kokkonst. Följ med ut på den rustika landsbygden mellan pulserande Lissabon och turisttäta Algarve.

I Lissabon mötte jag upp den portugisiske stjärnkocken Nuno Mendes som bland annat driver exklusiva Chiltern FirehouseMarylebone, London.Pedro Pena Bastos, kock på Esporão här tillsammans med stjärnkocken Nuno Mendes


Nuno Mendes


Nuno är född i Lissabon och under hans uppväxt hade familjen en gård i Alentejo. Idag är han en internationellt erkänd fine dinig-kock och har tidigare jobbat på elBulli (flerfaldigt prisbelönad till världens bästa restaurang) och har haft kocklegender som Jean-Georges Vongerichten, Ferran Adrià och Wolfgang Puck som mentorer.  


Han är influerad av både de iberiska och japanska köket, kan hans mat är fantasifullt med traditionella ingredienser.


Landskapet


Vi reser genom ett ”Tjuren Ferdinand”-landskap bland korkekar, blommande ängar, hästar, får, nötdjur och de landskapstypiska svarta grisarna som stormtrivs  i korkeksskogarna. Alentejo är en av fem regioner och ligger i största delen av södra Portugal. Här finner man fisk och skaldjur till mer rustika råvaror, som bröd, olivolja, örtiga kryddor, nöt- och griskött, charkuterier, kastanjer, mandlar, apelsiner och ostar. Vinerna är generösa, fruktiga och lättdruckna.Min polska kollega Olga Badowska på en blomstrande äng med korkekar.Siffran 4:an står för de år som eken sist skördades, det går 10 år mellan varje skördVidderna kring vingården EsporaoFerdinand korna Alentejaná som är en portugisisk köttras på gården Machadinha NovaDe svarta grisarna är typiska för Alentejo, här på gården Herdade dos Gous


Vinerna


Vinerna i Alentejo är generösa, frukrigare och mindre strama än de från landets norra delar. Druvor som Aragonez (den spanska tempranillo), Trincadeira, Castelão, Antão Vaz och Roupeiro återfinns över hela området och är vanligt använda. 


En omdiskuterad trend är amfora viner som fler av Alentejos vinmakare börjat anamma. Amfora är en teknik från antikens greker och romare för att förvara vin och olja.Amforakärl på vingården EsporaoAmforakärlen låter vinets terroir träda fram istället för att låta faten ge toner av vanilj och mjukare tanniner. Anledningen till att man vill producera vin i amfora kärl är att dra ned på lagringstider och få mer av den naturliga, autentiska och livfulla att framträda.Ett urval av Esporaos vita viner, Köp dem här!Herdada dos Grous lätta och friska vita vin, perfekt sommarvin. Köp dem här!Ett riktig cool vit Rhone-blandning signerad São Lourenço do Barrocal, AlentejoSão Lourenço do Barrocal limiterade produktion av viner


En annan vinmakare som är stor på Amfora viner är Adega José de Sousa.


Vanligt odlade druvor i Alentejo är;


Rödvinsdruvor (varierar mellan sub-regionerna)  • Tinat Roriz/Aragonez - lättillgänglig och rödfruktig

  • Trincadeira/Tinta Amarela - frisk, hallonfruktig

  • Castelão - hallonfruktig, cedertoner ger vid lagring

  • Alicante Bouschet - korsning mellan Grenache och Petit Bouschet ger fräscha fruktiga viner

  • Touriga Nacional - aromatisk, kryddig, fyllig

  • Baga - stadig, långlivad, intensiv


Vitvinsdruvor (varierar mellan sub-regionerna):  • Arinto/Pedernã/Antão Vaz - citron, friskt, mineral

  • Alva/Roupeiro -  aromatisk med inslag av citrus och stenfrukt

  • Fernão Pires, Perrum - blommig och fruktig

  • Alvarinho - eleganta, mineral, tropisk frukt, blommigt


 Ett utval av Esporao viner som finns att få tag i på svenska marknaden, hitta den här! 


Maten


Med Alentejos omfattande jordbruk ger ett variationsrikt utbud av kött, frukt och grönsaker. Kusterna delar med sig av färsk fisk och skaldjur. Fattigdomen har gett området en uppfinnedom där man tar tillvara på det som finns i omgivningen.


De rustika råvaror som bröd, olivolja, örtaga kryddor används flitigt i variation.Kocken José Júlio Vintém på São Lourenço do Barrocal tog oss med runt om på gården för att plocka det vi senare skulle ätaMandlar - blev tipsad om att man kan göra pesto på de späda bladen från mandelträdet! Kan bara tänka mig hur gott de kan vara.  Fantastiskt gott ogräs som växer överallt i Alentejo som serveras med lite olivolja och riven ostTrädgårdsodlingen på São Lourenço do Barrocal


 


Pedros fermenteringskyl på Esporaõs restaurangTempura haricot verts med mynta sås på São Lourenço do BarrocalLokal fisksoppa med brödbitar i på São Lourenço do BarrocalSallad på bondbönor, jordgubbar, mynta och korv på São Lourenço do Barrocal


Hitta min tolkning på denna fantastiska maträtt, här!

Att få möjligheten komma till en region där alla är måna och stolta över sina traditioner, omgivning och framtid värmer gott. Hatten av för Alentejo.


Restaurangtips


Adega Velha restaurang i Mourão som gör eget Amfora vin en sann upplevelse med rustik mat.


Machadinha Nova


Machadinha Nova - destination för vin & gastronomi. Omgivningarna är vackra och hotellet otroligt lyxigt med internationell känsla.  På gården kan man göra upplevelser så som luftballong, vingårdsbesök på fyrhjuling och hästridning på Lusitano hästar där Portugals OS ryttare. Eller så tar man ett glas vin vid poolen blir det lunch och vintur.  


 


Byggnaderna på Machadinha Nova är enormt vackra och rofylldaPoolen med vingården i bakgrunden"Bites" på Herdade da Malhadinha Nova signerade kocken Bruno Antunes


São Lourenço do Barrocal


São Lourenço do Barrocal är ett historiskt område i Reguengos de Monsaraz har du nära till Monsaraz slott och Cromeleque do Xerez. Den fd ranchen har har 40 rum/lägenheter sobert designade med spa och fitnesscenter. 


Restaurangen med kocken José Júlio Vintém serverar frukost, lunch och middag. Området har en egen butik med lokala råvaror och gårdens vin och väl utvalda kläder och acessorarer. 


Sällskapsrum på São Lourenço do Barrocal Ett av rummen på gården.Stallet på São Lourenço do BarrocalVinprovning på São Lourenço do BarrocalTerassen utanför restaurangen på São Lourenço do BarrocalPoolområdet på São Lourenço do Barrocal  Huvudbyggnaden på São Lourenço do Barrocal


Herdade dos GousHerdade dos Gous - vingård, restaurang och hotell som ägs av den tyska familjen German Pohl som utöver sin verksamhet har olivoljeodling och produktion, boskapsuppfödning (Alentejaná rasen) samt stuteri för uppfödning av hopphästar av elitnivå. Hitta deras viner här!


VÄDRET


I april och maj, innan sommarens torka och hetta hartaget över landskapet är Alentejo otroligt grönt och vackert. Mitten av juni till mitten av september – är det trångt på kusten och väldigt varmt på. 


Resa till Alentejo


Från Lissabon med hyrbil, tåg eller buss, cirka två och en halv timme. Alternativ är norrut med bil eller buss från Algarve via Odeseixe.


Webbplats


vinosdoalentejo.pt


 Läs även;