Ingredienser
- 400 g kycklingbröst
- Lag:
- 1 st schalottenlök
- 1 st persiljekvist
- 1 dl vitt vin
- 2 st tärningar hönsbuljong
- 1 l kokande vatten
- Tillbehör:
- 1 dl gröna ärtor
- 50 g ruccola
- 2 st kronärtskocks hjärtan
- Sås:
- 0,5 st citron
- 2 msk smör
- 1 st äggula
- salt
- peppar
- Puré:
- 1 kg morötter
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk socker
- 2 tsk citronsaft
- 0,5 tsk malen svartpeppar
Gör så här:
MOROTSPURÉ
Skala morötter och skär dem i "slantar", hacka lök och vitlök. Spar fyra späda morötter alt. hur många receptet är tänkt för till serveringen.
Bryn allt sedan i olja i en kastrull utan att det tar färg. Slå på vatten så det täcker bitarna, salta. Koka dem mjuka i cirka 15 minuter. Häll av kokvattnet till "kycklingbuljongen" och låt morötterna & lök ånga av sig.
Mixa bitarna med crème fraiche till en slät crème.
Smaka av med salt, socker, citronsaft och svartpeppar.
Kyckling
Skala och hacka schalottenlöken. Skölj persiljan.
Koka upp vitt vin, "morotsavkoket" och buljong tillsammans med lök och persilja.
Tillsätt även morotsskalen från purén och kycklingfiléerna, låt koka på låg värme i cirka 10 minuter tills kycklingen är färdigkokt dvs när det inte kommer ut rosa köttsaft när man skär i köttet.
Lyft ur kycklingen, sila över kokvattnet i en annan kastrull.
SÅS
Koka ner/Reducera kokvattnet tills det återstår cirka ¾-delar. Tillsätt smör, citronsaft och finrivet citronskal och koka upp.
Mixa i äggula med en stav- mixer. Smaka av med salt och peppar.
Tillbehör
Ånga de gröna ärtorna, skölj ruccola och skiva kronärtskockorna på länden.
Skiva kycklingbrösten och lägg dem ovanpå morotspurén. Lägg på kronärtskocks halvorna, morötterna och strö över gröna ärtor och garnera med ruccola.
Servera med