Ingredienser
- 6 st pilgrimsmusslor
- 0,5 st rosa grapefrukt
- Sås:
- 2 msk japansk soja
- 1 msk färsk citron juice
- 2 krm ponzu boljong
- 1 tsk vatten
- Puré:
- 200 g blomkål
- 2 dl kokosmjölk
- salt
- 2 tsk pepparrot
- Topping:
- 2 skiva(or) rågbröd
- 1 msk smör alt kokosolja
- 12 blad färsk koriander
- svartpeppar
Gör så här:
Blomkålspuré
Dela blomkålen i mindre buketter och koka dem i kokosmjölk ca 5-10 min tills de är mjuka. (stammen på blomkålen går bra att ha med)
Häll av hälften av kokosmjölken och mixa blomkålen med pepparrot, antingen med mixerstav eller i mixer tills den blir slät. Häll på ser kokosmjölk om det behövs.
Smaka av med salt.
Skeda ner purén i en sprits/plastpåse.
Pilgromsmusslorna
Tina pilgrimsmusslorna.
Skiva dem i tunna kuber.
Ponzu
Blanda japansk soja, pressad citron, vatten och ponzubuljong. (Ponzu finns att köpa på asiatiska livsmedelsbutiker)
Skär bort skalet på grapefrukten och skär den sedan i små kuber.
Skär sedan brödet i små tärningar och stek dem frasiga i en stekpanna. Låt svalna.
Servering
Servera carpaccion i djupa skålar/fat.
Häll först ner ponzu i skålen eller på fatet, tillsätt sedan ca 1 1/2 matsked av pilgrimsmusslorna per förrätt.
Lägg ned grapefrukten och spritsa purén och avsluta med att dekorera med koriander och nymalen svartpeppar.
I glaset - Riesling Spätlese
I glaset så rekommenderar jag varmt en Riesling Spätlese, en variant av riesling med restsötma i kombination med syra. Vilket passar utmärkt till rätter med asiatiska inslag.
Mina favoriter är;
Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese - Beställ den här!
Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese - Beställ den här!
Kerpen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese - Beställ den här!
Kloster Eberbach Riesling Spätlese - Hitta eller beställ den här!
Det fungerar även bra med en lätt blommig öl så som Kronenbourgs 1664 Blanc.
Testa även;
Tips
Pilgrimsmusslorna går lätt att byta ut mot lax eller torsk (som varit fryst). Grapefrukten går också att byta mot apelsin eller tex mango. Tänk säsong :)