Pilaffris är ris som först hettats upp likt risottoris och sedan kokas. Använd med fördel långkornigt ris, gärna de italienska Arborio eller Avorio. Smaksätt beroende på hur riset skall användas och val av fond beroende på huvudrätt.
Ingredienser
- 4 dl Långkornigt ris
- 0,4 dl olja
- 1 st smör klick
- 2 st vitlök
- 1 st schalottenlök
- 1 buljongtärning
- 8 dl vatten
- salt
- pappar
- 0,5 dl Vitt vin (valfritt)
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Fräs löken mjuk i rikligt med smör och olja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.
Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
Tillsätt buljong (eller vatten och buljongtärning) till pilaffriset.
Koka under lock enligt risets anvisning. (Ca 20 min)
gott till