Foodfolder

Pil-pil räkor, Gambas al Ajillo eller Vitlöksräkor

Föregående Nästa
"Kärt barn" har många namn! En av mina tapas favoriter är vitlöksräkor i varm olja som jag doppar brödet i. Servera med ett gott surdegsbröd och din favorit rosé och njut!

Ingredienser

  • 20 st Råa räkor
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 msk Starkt paprikapulver, Pimentón picante
  • 2 tsk salt
  • 10 klyfta(or) vitlök
  • 3 msk torr sherry eller torrt vin (valfritt)
  • 0,5 st citron

Gör så här:

Sätt ugnen på 250°.


Sätt in terracottaformar, gjutjärn eller andra ugnsfasta formar i ugnen med olja i.


Skala och hacka vitlöken, lägg ned i formen/arna med den varma oljan. 


Torka de tinade räkorna med hushållspapper. Krydda dem med salt och paprika, blanda om.


Lägg ner räkorna i den varma oljan och lått tillredas mitt i ugnen i ca 3–5 min.


Ta ut formarna ur ugnen och häll på sherry/vin (valfritt) och låt dra någon minut till.  
Hacka och strö lite persilja och pressa citronjuice över räkorna.


Servera genast med ett gott bröd. Tänk på att formen/arna är väldigt varma så använd underlägg.


Rosa mat till rosa vin brukar man ju säga så jag rekommenderar ett rosévin, nedan hittar du en länk till 2023 bästa roséviner. Men du kan även dricka ett lätt svalt rött vin eller ett torrt vitt eller öl.


 

Tips

Dessa goda råräkor från Picard använder jag till denna anrättning >>