Elegant, lyxigt och en anrättning som gör sig perfekt till ett glas vitt från Österrike. Du kommer bli förvånad över hur lätt det är att laga piggvar.
Ingredienser
- 2,4 kg hel piggvar
- 1 msk rapsolja
- 50 g smör
- 2 st timjan kvistar
- 2 st salvia kvistar
- 0,5 st citron
- Tillbehör:
- 0,4 kg fänkål
- 2 msk rapsolja
- 0,5 st citron
Gör så här:
Värm ugnen till 150°.
Lägg fisken på en smord plåt. Skär ett snitt längs ryggbenet och fyll sedan fisken med citron, örter och smörklickar i snittet. Strö över rikligt med havssalt och ta några tag med pepparkvarnen.
Stick in en termometer nära benet i den tjockaste delen av fisken. Sätt in plåten i ugnen och baka fisken i 45–60 minuter eller tills innertemperaturen är 55°.
Fänkålssallad
Ansa fänkålen och skär den i tunna skivor, gärna med mandolin. Finhacka fänkålsdillen. Lägg gärna fänkålsskivorna i isvatten en stund, då blir de ännu krispigare. Vänd dem sedan i olja, vinäger/citron och smaka av med salt & peppar.
Servera fisken och salladen med en beurre blanc eller en grön ärtkräm.