Ingredienser
- 200 g smör
- 1,5 dl mörk sirap
- 3 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 msk malen ingefära
- 1 msk kanel
- 1 tsk malen kryddnejlika
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 msk bikarbonat
- 10 dl vetemjöl
Gör så här:
Blanda sirap, strösocker, smör och grädde i en kastrull. Låt smälta och koka upp och tag sedan bort från värmen.
Mortla och rör direkt ned kryddorna och låt svalna tills rumstemperatur.
Mät upp vetemjölet och bikarbonat i en bunke och häll sedan på krydd- och smörblandningen.
Knåda noggrant ihop degen (den blir ganska lös).
Plasta in och låt vila i kylskåp över natten.
Baka av pepparkakorna:
Ta fram degen 1 tim innan utbakning.
Sätt ugnen på 200°C.
Dela degen i mindre bitar och kavla ut tunt på väl mjölat bakbord.
Tryck ut pepparkakor med formar och lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 4-5 minuter, tills de fått en fin färg.
Låt svalna på plåten och förvara sedan i en kakburk med lock.
Testa även att baka Mjuk pepparkaka, Pepparkaksbullar, Saffransbullar eller Saffranscakepops
Gott till