Ingredienser
- 1 st citron
- 300 g pasta
- salt
- 1,2 dl grädde
- 2 msk smör
- 120 g riven parmesan
- svartpeppar
Gör så här:
Riv citronzesten (yttersta skalet) från citronen, skär den sedan i hälften och pressa ut juicen i en skål.
Koka pasta i rejält saltat vatten tills det är 2 min kvar innan den är klar.
Under tiden tillsätt grädde i en gryta med 3/4 av citronskalet och koka på medelhög värme tills den reducerats till hälften, rör ofta. Sänk värmen och rör ner smöret, ställ sedan grytan åt sidan.
Strax innan pastan är klar, häll av och spar ca 1 dl pastavtten. Tillsätt hälften av vattnet i såsen och låt den koka på medelhög värme. Använd en pastaslev eller tång för att lyfta över pastan till grytan med såsen (det är okej om lite vatten följer med).
Låt koka upp och rör ner parmesanosten, lite i taget tills såsen är lagom krämig, tar cirka 3 minuter. Om såsen är för tjock, rör ned ca 1–2 msk av pastavattnet. Rör därefter ner citronsaften och smaka av med svartpeppar och mer salt, om det behövs.
Servera din Pasta al Limonata toppad med citronzest, svartpeppar och parmesan. Njut!