Foodfolder

Orange chicken (Asiatisk apelsinkyckling)

Föregående Nästa
60997871-C4E4-4515-8552-FF9859D2A0A3.jpeg
🍊Orange chicken kind a day! Krispig apelsin kyckling i en sås med en härlig sötma och fräschör från apelsinjuice. Kan vara en ny favorit👌🏾 Perfekt att ha som matlåda dessutom. För ett vegetariskt/vegan alternativ byt ut kycklingen mot tofu. I glaset rekommenderar jag en riesling kabinett.

Ingredienser

  • 0,6 kg Kyckling
  • Marinad:
  • 1 tsk Vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 2 krm torkad chili
  • 1 tsk salt
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk soja
  • 1 msk sesamolja
  • Sås:
  • 1 msk olja
  • 2 klyfta(or) färsk vitlök
  • 0,5 dl soja
  • 1 msk agave/honung
  • 2 dl apelsinjuice
  • Topping:
  • 1 dl purjo- eller salladslök
  • 2 msk sesamfrön
  • apelsin zest (valfritt)
  • Tillbehör:
  • ris
  • vitkål

Gör så här:

Koka ris enligt anvisningar.


 SkÀr upp kyckling i mindre kuber, ca 1,5x1,5cm. (För vegetariskt/ veganskt alternativ byt ut kycklingen mot tofu.)


LÀgg kycklingen i en bunke och krydda med fÀrsk riven ingefÀra, lök- och vitlökspulver, torkad chili,  och salt. Rör ner markstÀrkelse och soja och blanda ihop allt.


Hetta upp en stekpanna med olja och stek i tills kyckling Àr krispig.


Ta ur kycklingen ur pannan.


Pressa vitlöken i pannan med olja hÀll pÄ soja, agave/honung, och apelsinjuice.


LÄt koka en stund och lÄt reduceras hÀll sedan i kycklingen. LÄt koka upp sÄ att sÄsen blir lÀtt klibbig. 


Toppa med purjo- eller salladslök och sesamfrön. Om du har apelsiner hemma sÄ riv lite zest över grytan för ett frÀscht resultat (valfritt).


Servera din Orange chicken med kokt ris och strimlad vitkÄl.


Gott tlll