Terese Cedergren

Öppen lasagne med svamp, spenat, jordärtsskocka och ricotta

Föregående Nästa
foodfolder-cecchi-lagagne-web.jpg
En lasagne typ som lätt glöms bort men är ett gott och enklare alternativ till vanlig lasagne. Fylld med svamp, spenat, jordärtsskocka och ricotta gör sig lasagnen perfekt till de italienska Maremma vinet Cecchi.

Ingredienser

  • 4 färska lasagneplattor (ca 8X5 cm)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 1 msk smör
  • 200 g skogschampinjoner alt. valfri svamp
  • 200 g färsk spenat
  • 4 st jordärtskockor
  • 150 g ricotta
  • 0,5 dl riven parmesan
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 skiva(or) prosciutto (valfritt)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.


Tvätta, skala och skär jordärtskockorna i bitar blanda med rapsolja och krydda med salt och peppar. Häll skockorna på


 en ugnsplåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.


Koka upp rejält med välsaltat vatten till lasagneplattorna. 


Hacka vitlöken och svetta i lite smör och rapsolja.


Skiva svampen fint, stek den tillsammans med vitlöken.


Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och generöst med nymalen svartpeppar. 


Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev eller stekspade och lägg ut på tallrikar.


Fördela jordärtskockor, svamp & spenatfyllningen på lasagneplattorna, toppa med en rejäl sked ricotta och toppa med riven parmesan. 


Servera omedelbart och njut tillsammans med ett glas Cecchi Sangiovese.