Foodfolder

Öppen lasagne med kantareller och ricottafyllning

Föregående Nästa
foodfolder_oppen_lasagne_kantareller_.jpeg
Öppen lasagne är en lättlagad variant som går att göra i oändligt många tappningar. Här med smörstekta kantareller, ricottakräm och svamsås. Ett lite "lyxigare" inslag i vardagen eller varför inte bjuda på de till fest! Passar även utmärkt till den lyxigare matlådan ;) Längst ned i receptet hittar du passande viner till lasagnen.

Ingredienser

  • 8 st lasagneplattor
  • 0,8 kg kantareller
  • 50 g smör
  • salt
  • mald vitpeppar
  • en skvätt sherry ell coygnaq (valfritt)
  • Kräm:
  • 1 burk(ar) ricotta
  • 200 g riven smakrik ost
  • 1 krm dilldrö
  • salt
  • vitpeppar
  • Topping:
  • dillkronor
  • Rostade solrosfrön och nötter (valfritt)
  • Sås:
  • svamprens och ett par svampar
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 2 cl torr sherry eller cognac (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 2 msk fond (svamp el kyckling)
  • salt och peppar

Gör så här:

SMÖRSTEKTA KANTARELLER


Rensa och ansa svampen. Svinnsmart >>Spar "renset" till såsbasen.


Hetta upp en stekpanna och lägg i svampen utan smör.


Låt svampen steka tills den släpper sin vätska och pannan känns "torr".


Addera smör och stek tills svampen är härligt brynt och frasig.

Smaka av med salt och peppar.


SVAMPSÅS

Använd dig av renset från svampen och ett par fler, finhacka vitlök.

Fräs svamp, vitlök i smör i en kastrull ca 5 min. 

Häll på sherry eller cognac (valfritt), grädde och fond. Låt koka ihop.

Smaka av med salt och peppar. Sila av såsen.


RICOTTAKRÄM

Riv osten och blanda med ricottan. Addera lite vatten för en lösare och mer bredbar konsistens. Smaka av med dillfrö, salt och vitpeppar.


Valfritt >> Rosta nötter och solroskärnor i en torr stekpanna tills de fått färg. Haka och toppa de öppna lagagnen med.


Koka upp pastavatten med salt i en stor kastrull eller stekpanna. Koka lasagneplattorna enligt anvisning.


Häll en spegel av sås på tallrikarna. Lägg på den kokta lasagneplattan och fyll varje lasagneplatta med smörstektsvamp och ricottakräm på ena halvan. Vik över den andra halvan och toppa med rostade frön och nötter och krondill.

Beräkna ca två ladagneplattor med fyllning per person.

Detta recept passar även annan svamp!