Terese Cedergren

Nyttig lingongrova

Föregående Nästa
foodfolder-lingogrova-2.jpg
Just nu är det många diskussioner om Sveriges mest älskade bröd - Lingongrova. Vad den innehåller den egentligen? Ta saken i egna händer och baka en själv så vet du. Detta recept är ett nyttigare alternativ med chiamjöl och dessutom enkelt då det är med bakpulver och filmjölk.

Ingredienser

  • 2 dl rågkross
  • 2 dl chiamjöl
  • 2 dl havregryn
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl pumpafrön
  • 2 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 2 dl lingon
  • 4 dl filmjölk alt. kvarg
  • 1 msk rapsolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform.


Rör ihop de torra ingredienser i en skål.


Vispa ihop sirap, filmjölk, rapsolja och lingon i en separat skål.


Blanda sedan alla ingredienser och häll över degen till brödformen.


Jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i cirka 35-45 minuter. Innertemperaturen på ett färdigt bröd ska vara 98 grader.


Ta ut lingongrovan och låt den vila i formen ett par minuter.


Låt svalna på galler.


Servera och njut :)



Frukosttips -> Lingongrova med banan, rostad vitchoklad, sesamfrön, lavendel och hallon.


Prova även att baka orginalreceptet på lingongrova