Foodfolder

Mustig lasagne

Föregående Nästa
image.jpeg (37)
image.jpeg (38)
lasagne
De är svårt att ledsna på lasagne, finns många olika varianter men jag gillar att addera morötter, blekselleri och sidfläsk för att få den extra smakrik och mustig.

Ingredienser

  • 700 g köttfärs
  • 100 g champinjoner
  • 2 st blekselleri (stjälkar)
  • 2 st morot(ötter)
  • 100 g rökt sidfläsk alt. bacon
  • 1 burk(ar) krossade tomater
  • 1,5 dl tomatpure
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 150 g riven ost (gärna smakrik)
  • 10 st lasagneplattor
  • Sås:
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • riven muskotnöt
  • salt
  • peppar

Gör så här:

Köttfärssås


1. Finhacka sidfläsket, selleri, morötterna och champinjonerna. 2. Finhacka löken och vitlöken. 3. Bryn köttfärsen med smör. 4. Fräs sedan sidfläsket, sellerin, morötterna, champinjonerna, löken och vitlöken i olivolja tills det blir gyllenbrynt. 5. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i de krossade tomaterna och purén. 6. Smaka av med salt och svartpeppar. 7. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.


Bechamelsås


1. Värm upp grädde och mjölk. 2. Smält smöret i en annan kastrull alt. använd Mildas smör- och rapsolja och pudra över mjölet. 3. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt. 4. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. 5. Slå i resten och vispa om. 6. Låt sjuda på låg värme i 5-10 minuter. 7. Smaka av med salt, peppar och riv ned muskotnöten efter tycke och smak.


Lasagne


Ta en djup ugnsform pensla botten med olivolja och lägg ett lager plattor i botten. 1. Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärs. 2. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta lasagnen med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost. 3. Sätt in i ugnen och grädda din lasagne i 20-30 minuter i 200 grader. Om ytan börjar bli bränd innan lasagnen är klar lägg över folié.

Tips

Det går med fördel att byta ut köttfärsen mot kyckling- alt. cornfärs för att nå nya smakupplevelser :)

För att göra bechamelsåsen gluten och mjölkfri så gör den enligt ovanstående instruktioner med följande ingredienser;

5 msk majsstärkelse

8 dl havre alt. mandelmjölk

2 dl havregrädde

3 msk mjölkfritt margarin

riven muskot

salt & peppar

 

All hårdost, oavsett lagringstid, är naturligt fri från laktos men tänk på att den ej är mjölkfri. I välsorterade matbutiker kan man hitta mjölkfriost och glutenfria lasagneplattor.

 

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.