Ingredienser
- 700 g älgkött - högrev, stek eller bog
- 1 paket rökt sidfläsk (ca 300g)
- 3 st gul lök
- 4 klyfta(or) vitlök
- 3 st selleri stjälkar
- 2 tsk kummin
- 3 msk paprikapulver
- 1 dl tomatpuré
- 8 dl köttbuljong
- 3 st röd paprika
- 4 st potatis
- 2 st morot(ötter)
- 2 msk rapsolja
- 2 msk smör
- 2 knippe färsk bladpersilja
- svart peppar
- 2 st rödlök
- 2 st färsk lime
- 1 msk socker
- salt
- 2 burk(ar) smetana
Gör så här:
Skär älgköttet i små tärningar. Grovhacka sidfläsk, lök, vitlök, selleri, morötter, potatis och och fräs tillsammans med köttbitarna i olja och smör i en tjockbottnad gryta.
När köttet brynts och löken mjuknat tillsätter du kummin, paprikapulver och tomatpuré och späder sedan med buljongen.
Rensa paprikorna och dela hälften i små tärningar, hälften i lite större bitar. Lägg i tärningarna i grytan och låt allt sjuda under lock i ca två timmar.
Valfritt > Har du en skvätt rött vin så häll i det i grytan för en fylligare smak.
Snabb pickla den röda löken genom att skära löken i tunna skivor, sedan pressa lime juice över och strösocker. Låt stå i ca 30 minuter.
Grovhacka persiljan.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera gulaschen med persilja, picklad lök och smetana.
Lyssna på vår podd om vilken dryck som passar till vilt