Foodfolder

Mustig älggulasch

Föregående Nästa
image.jpeg (75)
Unna dig en mustig gulasch på älgkött!

Ingredienser

  • 700 g älgkött - högrev, stek eller bog
  • 1 paket rökt sidfläsk (ca 300g)
  • 3 st gul lök
  • 4 klyfta(or) vitlök
  • 3 st selleri stjälkar
  • 2 tsk kummin
  • 3 msk paprikapulver
  • 1 dl tomatpuré
  • 8 dl köttbuljong
  • 3 st röd paprika
  • 4 st potatis
  • 2 st morot(ötter)
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 knippe färsk bladpersilja
  • svart peppar
  • 2 st rödlök
  • 2 st färsk lime
  • 1 msk socker
  • salt
  • 2 burk(ar) smetana

Gör så här:

Skär älgköttet i små tärningar. Grovhacka sidfläsk, lök, vitlök, selleri, morötter, potatis och och fräs tillsammans med köttbitarna i olja och smör i en tjockbottnad gryta.


När köttet brynts och löken mjuknat tillsätter du kummin, paprikapulver och tomatpuré och späder sedan med buljongen.


Rensa paprikorna och dela hälften i små tärningar, hälften i lite större bitar. Lägg i tärningarna i grytan och låt allt sjuda under lock i ca två timmar.


Valfritt > Har du en skvätt rött vin så häll i det i grytan för en fylligare smak.


Snabb pickla den röda löken genom att skära löken i tunna skivor, sedan pressa lime juice över och strösocker. Låt stå i ca 30 minuter.


Grovhacka persiljan.


Smaka av med salt och svartpeppar.


Servera gulaschen med persilja, picklad lök och smetana.


Lyssna på vår podd om vilken dryck som passar till vilt