Foodfolder

Blåmusslor i krämig vitlöksmiso

Föregående Nästa
9A824975-A6E8-4354-B263-3DFD59FAD24A.jpeg
Recept på riktigt krämiga blåmusslor med asiatiska smaker, löjligt gott! Du kan även ta receptet till nästa steg och addera nudlar så blir de Ramen-style musslor. Thaibasilika och Misopasta hittar du i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker.

Ingredienser

  • 2 färska musslor i nät
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 st schalottenlök
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 0,5 st röd chili
  • 1 msk färsk ingefära
  • 2 msk miso pasta
  • 1 dl vitvin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl kokosgrädde/grädde
  • 2 st tomat
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk smör (valfritt)
  • 2 st salladslök
  • Topping:
  • 1 knippe Thai Basilika
  • Tillbehör:
  • bröd

Gör så här:

Skölj, rensa och borsta musslorna. Kasta dem som är trasiga och dem som inte stängs när man knackar på dem.


Skiva chili, skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs upp,  rör ner ingefäran och miso. 


Häll på det vita vinet och vatten och rör ihop. Tillsätt musslorna och låt det ångkoka med locket på tills alla musslorna har öppnat sig. Ca 5 min.


Lyft sedan ur musslorna och koka upp musselbuljongen.


Tillsätt kokosgrädden och eventuellt lite mer vatten eller vitt vin, vispa upp och smaka av med fisksås och risvinäger och låt det koka ihop en kort stund.


Finhacka tomaterna, thaibasilika stjälkarna och skiva salladslöken och strö ner tillsammans med musslorna. Rör ihop och lägg sedan upp Vitlök- och misomusslorna på ett stort fat eller tallrikar och toppa med thaibasilika blad.


Servera genast med rostat bröd.


Gott till