Ingredienser
- 0,5 kg Nöt-, vego eller lammfärs
- 1 st gul lök
- olja
- 2 klyfta(or) vitlök
- 2 msk tomatpure
- 0,5 dl rött vin
- 0,4 g hela burk tomater
- 1 tsk oregano
- 0,6 kg potatis
- Sås:
- 4 msk olja
- 2,5 msk mjöl
- 150 g riven ost
- salt
- peppar
- 5 dl mjölk (valfri)
- Topping:
- 2 nypa(or) riven ost
Gör så här:
KÖTTFÄRSSÅS
Hacka lök och vitlök, fräs dem sedan i olja i en stekpanna eller gryta tillsammans med tomatpuré och vin.
TIPS -> Köp alltid hela tomater på burk, de är av bättre kvalitet. De krossade tomaterna består ofta av de tomater som varit av mindre bra kvalitet. För att få dem i lagom bitar ta en sax och klipp i burken. Då blir de perfekta bitar! Häll sedan ner dem i grytan.
Smaka av med oregano, salt och svartpeppar, låt koka i ca 20 minuter på svag värme under lock.
Skala och skiva potatisen och lägg den i en bunke med kallt vatten och salt. (Detta för att ge den en god smak.
Låt stå ca 10 minuter, häll sedan av vätskan.
BECHAMELSÅS
Vispa ihop olja och maizenamjöl i en kastrull.
Bryn ca 1 minut och tillsätt sedan mjölken.
Låt småkoka till en tjock sås och ta bort den från värmen.
Rör ned riven ost i såsen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Varva potatis, köttfärssås och echamelsås i en ugnsform.
Toppa med riven ost.
Grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk. Tar ca 35-45 minuter.
Servera med