Foodfolder

Moussaka med potatis

Föregående Nästa
49000DA3-9EE9-42C2-9D92-35B641430236.jpeg
853F8D2C-80AB-4138-8132-447B6621551E.jpeg
De grekiska svaret på lasagne! Den traditionella moussakan innehåller aubergine som jag inte har i detta recept men välj fritt om du vill addera de. Moussaka är en otroligt "vinvänlig" rätt! Blev bjuden på den av en grekisk vinmakare i Beaujolais.

Ingredienser

  • 0,5 kg Nöt-, vego eller lammfärs
  • 1 st gul lök
  • olja
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 2 msk tomatpure
  • 0,5 dl rött vin
  • 0,4 g hela burk tomater
  • 1 tsk oregano
  • 0,6 kg potatis
  • Sås:
  • 4 msk olja
  • 2,5 msk mjöl
  • 150 g riven ost
  • salt
  • peppar
  • 5 dl mjölk (valfri)
  • Topping:
  • 2 nypa(or) riven ost

Gör så här:

KÖTTFÄRSSÅS



Hacka lök och vitlök, fräs dem sedan i olja i en stekpanna eller gryta tillsammans med tomatpuré och vin.

TIPS -> Köp alltid hela tomater på burk, de är av bättre kvalitet. De krossade tomaterna  består ofta av de tomater som varit av mindre bra kvalitet. För att få dem i lagom bitar ta en sax och klipp i burken. Då blir de perfekta bitar! Häll sedan ner dem i grytan.


Smaka av med oregano, salt och svartpeppar, låt koka i ca 20 minuter på svag värme under lock.

Skala och skiva potatisen och lägg den i en bunke med kallt vatten och salt. (Detta för att ge den en god smak.

Låt stå ca 10 minuter, häll sedan av vätskan.

BECHAMELSÅS

Vispa ihop olja och maizenamjöl i en kastrull.

Bryn ca 1 minut och tillsätt sedan mjölken.

Låt småkoka till en tjock sås och ta bort den från värmen.

Rör ned riven ost i såsen.


Sätt ugnen på 225 grader.

Varva potatis, köttfärssås och echamelsås i en ugnsform.

Toppa med riven ost.

Grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen är mjuk. Tar ca 35-45 minuter.



Servera med