Foodfolder

Pavlova med grapefruktcurd och grapefrukt fileér

Föregående Nästa
7A76CA2D-220F-479C-9F7D-D2E0C0256AFA.jpeg
Suktar du efter en fräsch och dessutom glutenfri dessert så kan jag varmt rekommendera pavlova grapefruktcurd. Gör en dubbel sats med curd för att tex ha på nybakade scones eller toppa andra bakverk och pajer. Variera curden med citron, apelsin eller grapefrukt.

Ingredienser

  • 2 st grapefrukt
  • 3 st citron
  • 6 st ägg
  • 500 g smör
  • 300 g strösocker
  • 2 dl strösocker till curden
  • Topping:
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • oxalis eller annan ört

Gör så här:

Börja med att separera äggvitorna och gulorna i varsin rostfri skål. Gulorna är till grapefrukt curden och vitorna till marängen.


Grapefrukt curd


Tvätta grapefrukten och citronerna noga. Riv/zesta skalet från dem och pressa sedan saften ur citronerna och hälften av grakefrukten. De resterande grapefrukten är till för att filéa och toppa marängerna med.


Vispa äggulorna och strösockret poröst i en rostfri bunke och tillsätt citruszesten/ skalet.

Vispa ner saften från grapefrukten och citronerna.


Tärna smöret i mindre kuber och låt det bli rumstempererat.


Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ned den rostfria bunken med krämen i det sjudande vattnen (vattenbad).

Lägg smör kuberna vart eftersom och vispa tills "curden" tjocknar. Det gäller att vispa hela tiden, ett tips är att använda en stavmixer. Med vanlig elvisp så skvätter de när mad lägger ner smöret. Kan ta upp till 10 min. Sila av och ställ sedan grapefrukt curden åt sidan och låt svalna.

Den håller i en vecka i kylskåpet.

Maräng


Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör långsamt ner strösockret och fortsätt vispa tills smeten går att forma till toppar med vispen.


Tillsätt maizenamjöl, bakpulver och ättikssprit och rör om väl.




Klicka upp marängerna och tryck till dem m ed en sked så att det blir som en grop i dem som du senare fyller med grapefrukt curden.


Grädda marängerna på 110-150 grader i ugnen ca 45 minuter.


Servering


Klicka i grapefrukt curden i gropen av marängen så att det der ut som ett ägg med äggula.

Toppa med sesamfrön och grapefrukt filéer.

Tips

Både grapefrukt curden och marängerna kan du förbereda i god tid innan du ska servera dem.