Terese Cedergren

Mezcal in i finrummen

Föregående Nästa
mezcal.png
mezcal-julio.png
mezcal-patron.png
mezcal-flaskor-agave.png
mezcal-tillverkning-1.png
mezcal-tillverkning-2.png
mezcal-littleq.png
mezcal-smaker.png

Julio Mestres, grundaren till varumärket Los Siete Misterios, tar den skamfilade drycken mezcal in i finrummen. Han berättar om sina högkvalitativa och hantverksmässiga mezcaler som nu finns på den svenska marknaden.

Mezcal är en mexikansk spritsort av växten agave och tillverkas på nästan samma sätt som tequila. Förutom att tequila enligt lag endast får tillverkas av en typ av agave (Agave tequiliana) i fem olika delstater och mezcal tillverkas av flera olika agavesorter. Detta ger stora skillnader i smak, allt från smörigt och nötigt till kryddigt och fruktigt. Mezcal påminner om tequila men är oftast något rökig i smaken.


Under Julio Mestres besök i Stockholm fick jag en lektion i mezcal och varför just han brinner för drycken med så dåligt rykte.


Enligt honom själv så fanns det inga direkt kvalitativa mezcaler att köpa i Mexico för ett par år sedan. Många var och är fortfarande industriellt framställda med dåliga tillsatser.


Han reste runt i Mexico och letade efter agavebönder som i generationer hade producerat mezcal i liten skala. Produktionen av mezcal är betydligt mer småskalig än tequilaproduktion, ofta pga sitt rykte.


Istället för att starta en stor fabrik främjar Los Siete Misterios små agavebönder som under generationer producerat sin egen mezcal.


Julio Mestres har idag sju stycken mezcalproducenter. Alla gör ett omsorgsfullt hantverk och deras tillvägagångssätt är lika ursprungsskyddat som champagne och cognac.


Själv rekommenderar Julio att dricka mezcal i små glas (ljuskoppar) tillsammans med frukt så som apelsin och Sal de Gusano eller liknande chilisalt. Den dricks inte som shots utan man sippar på den i lugn och ro som en avec eller digestif. Mezcal ger också fantastiska cocktails, där bland annat fruktigheten, sötman och rökighet ger mycket minnesvärda drinkar.


Efter vårt möte med Julio fick jag möjlighet att testa varianter på mescaldrinkar på Little Quarter/Marie Laveau på Södermalm i Stockholm.


Drinkarna stod bartendern Andrea Patelli för. Han valde ut tre olika drinkar baserade på Los Siete Misterios mezcal; en Old Fashioned, en på Bloody Mary och en sour. Drinkrecept kan du hitta på Cocktail Scout´s sida


Andrea själv dricker gärna sin mezcal som den är med en öl. Jag kan helt klart rekommendera att dricka den med apelsin och de mexikanska saltet Sal de Guano.


Efter detta äventyr så ändrar jag helt uppfattning om drycken som helt klart är värd att lyftas upp. Dessutom främjar Los Siete Misterios de små familjeägda producenterna och deras branding på flaskorna är helt oslagbar. 


Bilderna på Julio Mestres och frånLittle Quarter är tagna av min kollega Gastrovin


 


Los Siete Misterios olika mezcal sorter;


 


Espadín 


Fruktiga aromer av körsbär, hallon, banan, lakrits och en hint av rökighet, mineral och läder.


Smaken är kraftfull och tonerna av mineral, frukter och blommor och en hint bitterhet blir framträdande.


Agave: Angustifolia


 


Barril 


Dofter av smör och kryddor så som anis och kanel, en hint tropisk frukt med en rökighet.


Smaken är kraftfull och kryddig, med toner av frukt och kaffe.


Agave: Karwinskii


 


Mexicano 


Mint och florala doftnoter så som lavendel, agave, vanilj och choklad. Rökig med mineral och tobaks noter.


En elegant smak av tobak och lavendel med en elegant finish.


Agave Rhodacantha


Låt gärna luftas i minst 20 min innan servering.


 


Coyote


Fruktig med doftnoter så som jordgubbar, körsbär, banan, mango, anis, mint, mineral och en hint av vanilj och choklad.


En fruktig och söt smak.


Agave Americana L


 


Arroqueño


Doft av smör, örter så som mint och timjan.


Smakar ört te med mineralitet.


Agave Americana var. Oaxacensis


 


Tobala


Doft av bitter chocklad, tobak, torkade plommon och chipotle peppar och en hint av blommighet och muskot.


De kryddiga tonerna kommer verkligen fram i smaken tillsammans med choklad och tobak med en söt finish.


 


Beställ Los Siete Misterios här!