Terese Cedergren

Masi Moxxé Brut

Föregående Nästa
foodfolder-moxxe-bubbel.jpg
Friskt & pärlande vin skapat med appassimentometoden (dvs. delvis torkade druvor). I Moxxé blandas en trivsam balans mellan friskhet och komplexitet med fruktiga toner av citrus, aprikos och gröna äpplen. Passar utmärkt till mingel, sötare tilltugg och vegetariska rätter gärna innehållandes pumpa eller sötpotatis.

Beskrivning:

Land: Italien, Veneto, Friuli


Årgång: 2016


Druvor: Pinot Grigio 80%, Verduzzo 20%


Hitta bubblet här!


Passar till


Vinet är torrt med en viss sötma så servera de gärna med sötare mangelmat så som Aprikoser med förskostkräm eller rätter med sötpotatis eller pumpa.


Glöm inte att kyla vinet ordentligt.


Tillverkning


Pinot Grigio-druvorna plockades i slutet av augusti och vinifierades omedelbart. Verduzzo-druvorna plockades i slutet av september och torkades sedan i 3 månader enligt appassimentometoden.


Vinet har fått sina bubblor efter Charmatmetoden, läs mer om metoden här.


Masi Moxxé Brut 2016 är det första, mousserande vinet med appaxximento. Masi kallar appassimentometoden appaxximento vilket går igen i namnet på deras nya vita, mousserande vin av delvis torkade druvor. Mo står för mousserande, xx för appaxximento, tillsammans blir det Moxxé! Både att torka druvor före pressning för att koncentrera smakerna och att göra mousserande vin är traditionella metoder som har rötter tillbaka till 1700-talet i vindistriktet Veneto. Men Masi är först med att kombinera de två och skapa ett helt nytt och unik. 

Tips

Lyssna på poddavsnittet om mousserande vin här!

Hitta den även via Spotify, Acast eller iTunes.