Foodfolder

Maquis Carménère Gran Reserva

Föregående Nästa
foodfolder-Maquis.JPG
Smakrikt och stram med fruktiga och örtiga inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, viol, mynta, kakao, tobak och en viss sälta. Passar perfekt till smakrika kötträtter av nöt och vilt eller till lagrade och hårda ostar. Ett riktigt fyndvin i Systembolagets beställnings sortiment.

Beskrivning:

Årgång 2011


Druva Carménère


Land Chile, Rapel, Colchagua


Servera vid 18–20°C. Dekantera gärna vinet ca 45 min innan servering.


Beställ vinet här!


Mellan två floder 12 meter över vattenytan, ligger vingården Maquis med sina 140 hektar. Kall bris från kusten sveper in längs floderna och modererar de annars extrema temperaturerna sommartid. Jordmånen består av lera, sediment och grus. Det är unikt att lera dräneras vid regn tack vare avrinning till två floder.  Jordmånen och läget med den kyligare luften från floderna gör Maquis unikt jämfört med hela resten av Colchagua­dalen. Terroiren ger fräscha och komplexa viner med lägre alkohol.


Vingården är belägen på historik mark i den berömda Colchagua-dalen, 18 mil söder om Santiago på den södra delen av den större Rapel-dalen, och framställer sina viner ekologiskt med fokus på hållbarhet.


Carménère betraktas som Chiles "egna" rödvinsdruva, fast den från början kommer druvan från Bordeaux. Chile importerade sticklingar från Frankrike som själva inte i större utsträckning åter planterade Carménère-stockarna efter vinlusen framfart. Så idag växer Carmenère mest just i Chile.


Smak: Fruktiga och relativt sträva viner, toner av svarta vinbär och plommon.


Passar till: Smakrika rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött, gärna grillat.