Ingredienser
- 0,6 kg lammracks
- salt
- valfria örtkryddor
- 2 st vitlöksklyftor
Gör så här:
Krydda lammracksen med salt och peppar eller gnid dem med en rub.
Ugnsstek
Bryn racksen runtom i smöret i en stekpanna. Lägg i krossade vitlöksklyftor mot slutet i pannan.
Lägg köttet på en plåt tillsammans med vitlöken och stek klart mitt i ugnen ca 40 minuter eller till köttets innertemperaturen är 56-58˚C (rosastekt).
Grilla
Grilla sedan på indirekt värme tills innertemperaturen är 56-58˚C (rosastekt). Pensla gärna med glaze mot slutet av grillningen. Låt köttet vila ca 10 minuter.
Marinad
Servera lammracksen med Salsa Verde, labne, sötpotatispommes eller varför inte med urgoda ugnsrostade krossade potatisar.
Lyssna på podden via Spotify, Acast eller iTunes.
Tips
Innertemperatur för blodigt, medium och välstekt
Blodigt / rare:52-54˚C (Nöt, lamm) ta bort från grillen/ugnen mellan 50-52° C
Medium / medium rare: 55-60˚C (Nöt, kalv, lamm) ta bort från grillen/ugnen mellan 52-54° C
Medium välstekt / medium: 58–68˚C (Nöt, kalv, lamm) ta bort från grillen/ugnen mellan 52-54° C
Välstekt / well-done: 70˚C (Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm) ta bort från grillen/ugnen mellan 58–68˚C
Innertemperatur lamm
Lammentrecôte 58-70˚C
Lammfilé 58-70˚C
Lammfärs 70˚C
Lammkotlett 58-70˚C
Lammracks 58-70˚C
Lammstek 60-70˚C
Lammytterfilé 58-70˚C
Lammrostbiff 58-70˚C