Foodfolder

Citron kycklingsoppa på grekiskt vis med ägg (Avgolemono)

Föregående Nästa
foodfolder_avgolemono.jpeg
Kom över receptet på sociala medier och såg direkt att jag måste testa att laga de. Det är väl värt tiden, urgod soppa/gryta. Det är en grekisk maträtt som utalas Ah-vgo-le-mono. Avgolemonosås är en len sås gjord av ägg massor av färskpressad citron och varm buljong från kycklingskrovet. Om det blir något över gör den sig ypperlig att värma upp i matlådan.

Ingredienser

  • Buljong:
  • 1,2 kg hel kyckling
  • 1 knippe blekselleri
  • 3 st morötter
  • 2 st gul lök
  • 1,5 l vatten
  • salt
  • 4 krm nymald svartpeppar
  • 1 kruka(or) färsk timjan
  • Topping:
  • 2 knippe bladpersilja
  • Sås:
  • 2 st ägg
  • rostad nymald vitpeppar
  • 2 st citron
  • Tillbehör:
  • 4 st ris eller matvete

Gör så här:

Förenklad tillagningsprocess 


För att förenkla tillagningsprocessen så kan du köpa en hel färdiggrillad kyckling och använda hönsbuljong.


Ta av köttet från kycklingen och säg ner skrovet i grönsaksbuljongen.


Grundrecept Avgolemono


Dela upp morötterna, bleksellerin och lägg ner i en stor gryta tillsammans med den färska kycklingen, nymalt svartpeppar och timjan. 


Fyll upp med vatten så att de täcker kycklingen och grönsakerna.


Låt koka utan i 60 minuter. Lyft därefter ut kycklingen och plocka av köttet och lägg tillbaka skinnet och skrovet i buljongen.


Låt den koka vidare på låg värme i 2,5 - 3 timmar.


Sila av buljongen och smaka av med salt. Häll upp den på en kanna förslagsvis.


Zesta och pressa josen från citronerna.


Skölj ur grytan och vispa upp äggen i den. Häll under vispning långsamt ner buljongen och citron juicen till en lagom tjock sås. Lägg ner kycklingbitarna.


Servera soppan/grytan med ris eller matvete och toppa med hackad bladpersilja.


Här hittar du länken till reel-inlägget >>

Tips

Denna soppa är även god vegetarisk, så byt ut kycklingen mot blomkål så får du en fantastiskt god soppa.