Ingredienser
- Buljong:
- 1,2 kg hel kyckling
- 1 knippe blekselleri
- 3 st morötter
- 2 st gul lök
- 1,5 l vatten
- salt
- 4 krm nymald svartpeppar
- 1 kruka(or) färsk timjan
- Topping:
- 2 knippe bladpersilja
- Sås:
- 2 st ägg
- rostad nymald vitpeppar
- 2 st citron
- Tillbehör:
- 4 st ris eller matvete
Gör så här:
Förenklad tillagningsprocess
För att förenkla tillagningsprocessen så kan du köpa en hel färdiggrillad kyckling och använda hönsbuljong.
Ta av köttet från kycklingen och säg ner skrovet i grönsaksbuljongen.
Grundrecept Avgolemono
Dela upp morötterna, bleksellerin och lägg ner i en stor gryta tillsammans med den färska kycklingen, nymalt svartpeppar och timjan.
Fyll upp med vatten så att de täcker kycklingen och grönsakerna.
Låt koka utan i 60 minuter. Lyft därefter ut kycklingen och plocka av köttet och lägg tillbaka skinnet och skrovet i buljongen.
Låt den koka vidare på låg värme i 2,5 - 3 timmar.
Sila av buljongen och smaka av med salt. Häll upp den på en kanna förslagsvis.
Zesta och pressa josen från citronerna.
Skölj ur grytan och vispa upp äggen i den. Häll under vispning långsamt ner buljongen och citron juicen till en lagom tjock sås. Lägg ner kycklingbitarna.
Servera soppan/grytan med ris eller matvete och toppa med hackad bladpersilja.
Här hittar du länken till reel-inlägget >>
Tips
Denna soppa är även god vegetarisk, så byt ut kycklingen mot blomkål så får du en fantastiskt god soppa.