Lättlagad och god kyckling i ugn med inspiration från franska Bourgogne. Servera med krossade potatisar & tryffelmajonäs. Drick med fördel ett glas vitt från Bourgogne ;)
Ingredienser
- 1 kg en hel kyckling
- 1 dl salt
- 4 dl vitt vin
- 2 msk olivolja
- 1 st citron
- 1 kruka(or) rosmarin
- 3 själk(ar) salvia
- 2 st rödlök
- 1 tsk paprika pulver
- Tillbehör:
- tryffel majonäs
- rotfruktsplåt
Gör så här:
Marinera kycklingen i 10% saltlake.
1 liter vatten
1 dl grovt salt utan jod
½ msk strösocker
Häll upp vattnet i en ren bunke med lock, keramik, plast, glas men inte metall. Vispa ner salt och socker med vanlig handvisp så det löser sig. Lägg i kycklingen och på med lock. Ställ i kylskåp i minst 6 timmar. (1-2 dygn blir det som bäst)
Lägg sedan kycklingen i en ugnssäker form.
Häll över vin och olivolja.
Skär upp lök och stoppa in i skrovet på kycklingen tillsammans örter och peppar.
Låt den vara i ugnen på 150 grader till köttsaften är klar ca 1 tim & 10 min.
Servera med krossade potatisar, tryffelmajonäs & en sallad. Drick med fördel ett glas vitt från Bourgogne ;)