Att göra fond på kräftskalen är både enkelt och gott. Passar utmärkt att frysa in och ha i soppor, grytor eller såser.
Ingredienser
- 1 l kräftskal
- 1 klyfta(or) vitlök
- 2 msk rapsolja
- 1 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 3 msk bovetemjöl alt vetemjöl (valftitt)
- 1 dl vitt- alt rosévin
- 1 l vatten
- 5 cl vermouth alt. torr sherry eller cognac
- 1 krm chili
Gör så här:
Spar alltid kräftskalen från kräftskivan och gör din egna Kräftfond.
Kräftfond
Fräs kräftskalen med löken i smör och rapsolja i några minuter. (För mjölkfritt alternativ hoppa smöret)
Tillsätt tomatpuré och fräs ihop den med löken och skalen. Tillsätt mjöl och rör om.
Häll sedan ner vinet, vermouth alt. torr sherry eller cognac och chili. Täck skalen med vatten och sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Sila av kräftfonden.
Låt sedan kräftfonden redusera/koka ner till hälften på medelvärme. Tar ca 15 minuter. Låt fonden svalna och förvara den i kylen eller frys in den med fördel.
Gör även >