Foodfolder

Korsika - ön som ordagrant växer på en!

Föregående Nästa
IMG_8513.JPG

Korsika ligger i västra Medelhavet mellan Frankrike och Italien vilket ger otroligt mat-, och dryckesupplevelse. Landskapet blandas med grönska, höga berg med snö, små pittoreska byar längs slingrande vägar på bergssidorna, långa vita sandstränder på östkusten och undangömda små vikar på den bergigare västkusten. Perfekt resmål för en vår-, höstweekend alt. sommarsemester.

Från den norra hamnstaden Bastia som är en av de största städerna på Korsika startade den gastronomiska resan. Bastia har anor från 1300-talet och är en pittoresk och mysig stad med smala, slingrande gatorna i stadens äldre delar där medeltida arkitektur blandas med samtida. Längs Rue Napoleon finner man shoppingstråket med restauranger.Incheckad och "kittad" på de charmiga hotellet Hotel des Gouverneurs som ligger invid citadellet. Rummen har utsikt över den gamla hamnen i Bastia och havet.Hotellfrukosten var riktigt bra, speciellt de små inhemska korvarna till äggröran.Korsika är kända för deras marmelader som verkligen är i världsklass!I en gränd springer vi på hotellets portier som kommer med nybakade bagetter!Utsikten från den gamla delen av Bastia.Den italienska känslan gör sig påmind ;)Våriga vyer i Bastia.Ön bokstavligen grönskar.Vy över Bastia från gränderna kring de gamla citadellet.Stanna upp på en bar eller restaurang och ta en läskande Cap Corse med prosecco, Korsikas svar på Aperol Spritz.Mattei är en bitter som dricks som aperitif med en isbit i eller som en sprits då man blandar den med mousserande vin och en skvätt sodavatten. Så läskande i solen!


 


En resa man sent glömmer


Under en av våra utflykter påväg upp i bergen drog ett oväder med störtregn över oss. Himlen gav ett helt obeskrivligt vackert sken. Resan slingrade sig längs små små vägar. Vår buss kom nästan inte fram längs de trånga kurvorna ibland i 90 grader. När mörkret fallit kör dessutom bussen fast nära ett stup. Stämning var inte på topp och sista biten gick vi till fots.
Promenaden var som att gå i en fuktig regnskog i bäcksvart mörker. Efter cirka 10 minuter skiner berget upp dramatisk och vi skymtade en otroligt vacker stenbyggnad.Vi var framme hos Eric Julliard som driver Campo di Monte.Middagen är en av de starkaste minerna och höjdpunkten från resan. Söker man de riktigt rustika och mustiga korsikanska köket med en underhållande värd har man hittat rätt.Korsika är kända för sina get- och fårostar som ofta rullas i örter så som rosmarin. I mitten så är det en ost som är blandad med grappa och helt klart den starkaste osten jag någonsin har ätit! En knivsudd gav en enorm smakupplevelse. Jag gillar verkligen presentationen av ostarna i en flätad korg med stensöta, den kommer jag ta med till mina kommande ostkvällar.Bilden kanske inte är den bästa med detta är den godaste munken jag någonsin ätit, som serveras med en clementinmarmelad med stora bitar i.


 


Blommande rosmarin som jag dessutom fick med mig hem, lycka! Tack Eric Julliard


köket


Det korsikanska köket är rustikt och mustigt. Här blandas inhemska charkuterier oftast gjorda på vildsvin, och lokala ostar på get och får. Korsika har en egen variant av bourguignonne, Civet de Sanglier, som är en vildsvinsgryta och Moules Cap Corse är musslor kokta i lokal röd vermouth. Kastanjer och kastanjemjöl används flitigt i både öl, maträtter och sötsaker. Ett måste är även att testa en variant av pannkakor med färskost i "brocciu".Bukett av kronärtskockor från marknaden i Bastia.Hur snygga är inte dessa rädisor!Tunna sparrisar!Korsikas chark har inslag av fläsk och vildsvin.Prisuttu är en typ serrano i världsklass. Denna från en bonde med 150 st lösgående grisar.Korsika producerar 7% av den den totala produktionen av olivolja i Frankrike. Denna från Moulin Oltremonti i Linguizzetta är i världsklass. Älskar dessa installationer som ofta dyker upp utomlands :) Detta är nära lördagsmarknaden i Bastia.Korsika är känt för sina kastanjeträd och här är en bakelse gjord på kastanjemjöl- och kräm.Hamnen Le Vieux Port i Bastia.Le Vieux Port i BastiaDiadonna och Gastromaddk in action i hamnen Le Vieux Port i Bastia.


Vinet & Likörerna


Kraftiga, fruktiga och starka är variationen från Korsika och de ursprungliga druvorna är Sciaccarellu, Niellucciu och Vermentinu som flitigt blandas med vanligt förekommande druvor. Nio zoner på Korsika har AOC klassifikation som garanterar kvalité. 


Korsika producerar även fruktlikörer, pastis, cap corse och brandy som inspirerats av öns smaker från örter och bär, min favorit är helt klart Mattei.Grenache plantering i Patrimonio, knoppningen är i full fart!Vy i Patrimonio över de vackra bukterna och havet.Vy från vingården Domain Orenga de Gaffory.Cuvée Traditionnelle Blanc ett lätt vitt vin med salta stänk gjort på druvan Vermentinu.Min absoluta favorit från Orenga de Gaffory, ett rött dessert vin kallat "Rappo". Vid provningen så dör det direkt upp dessert matchningar så som chokladfondant med glass på gräddfil och inkokta körsbär. Mmm. Vinet kostar runt 300 kr och går att beställa via Systembolaget.


'


St Florent ligger på Korsikas nord östra sida och är Korsikas var på St Topez under sommaren! Grönskan och kulörerna gör en salig!


Resa hit: Charterarrangören Ving har regulärflygspaketerade resor till Bastia, Calvi och L'île Rousse. Norwegian flyger till Basta från slutet av april till mitten av oktober och till Ajaccio slutet av juni till mitten av augusti. Färjor går från Nice, Marseille, Toulon och Sardinien, Livorno och Genua.


Ett tips är att hyra bil så man verkligen kan ta del av alla underbara platser Korsika har att ge!


På resan var även Diadonna, Gastromand.dk, Arto Koskelo, Bord for to, Ellen DekkerGoethe Olthuis, Paul Howard och Barbara Fischer.


Följ mig på Instagram.


Läs även;