Foodfolder

Recept för att koka kräftor

Föregående Nästa
920A771F-81EE-4E03-9F18-C0D4F4FBF22D.jpeg
De klassiska sättet att koka levande kräftor på i Sverige är med krondill, socker, salt och öl. Nedan hittar du grundreceptet tillsammans med några valfria smaksättningar och tillvägagångssättet på hur man kokar kräftor.

Ingredienser

  • 60 st levande kräftor
  • Lag:
  • 5 l vatten
  • 33 cl öl
  • 0,6 dl Strösocker
  • 1,6 dl salt
  • 8 st dillkronor
  • 1 tsk dillfrö (vallfritt)
  • 1 msk fänkålsfrö (valfritt)
  • 1 tsk kummin (valfritt)

Gör så här:

Kontrollera att alla kräftor lever i buren. Släng tillbaka kräftor under 10 cm. Mät kräftan från ”spetsen av pannhornet till den fasta kanten av den mellersta stjärtfenan”. Läs mer på Regeringens sida >> 


Skölj kräftorna noga i kallt vatten, helst över natten i en balja med rinnande kallt vatten. De behöver syret i de rinnande vattnet för att överleva. 


Kräftlagen


Koka upp en stor kastrull med vatten (5 l), salt, hälften av dillkronorna och övriga ingredienser. Låt koka 10 minuter.


Lägg i de sista dillkronorna och kyl ner lagen.


Få inspiration och nyheter om mat och dryck direkt i din inkorg. Skriv upp dig på Foodfolders nyhetsbrev här >> 


KOKA KRÄFTOR


Koka upp en stor kastrull med vatten. Man brukar beräkna 2 liter stormkokande vatten per 6 kräftor. 


Lägg i ca 7 st kräftor åt gången i det kraftigt kokande vattnen.


Koka kräftorna i ca 5-7 min beroende på storlek.


När de är klara lägg ned demåt sidan för att svalna.


När kräftlagen är sval häll den över kräftorna och låt dem stå och dra i kyla i ca 24 tim. Det går att äta kräftorna direkt men smaken blir bättre om de får stå och dra.


Kräftorna i lag håller sig i ca 5 dagar i kylen. Ett tips är att frysa ner dem i lagen.