Ingredienser
- 60 st levande kräftor
- Lag:
- 5 l vatten
- 33 cl öl
- 0,6 dl Strösocker
- 1,6 dl salt
- 8 st dillkronor
- 1 tsk dillfrö (vallfritt)
- 1 msk fänkålsfrö (valfritt)
- 1 tsk kummin (valfritt)
Gör så här:
Kontrollera att alla kräftor lever i buren. Släng tillbaka kräftor under 10 cm. Mät kräftan från ”spetsen av pannhornet till den fasta kanten av den mellersta stjärtfenan”. Läs mer på Regeringens sida >>
Skölj kräftorna noga i kallt vatten, helst över natten i en balja med rinnande kallt vatten. De behöver syret i de rinnande vattnet för att överleva.
Kräftlagen
Koka upp en stor kastrull med vatten (5 l), salt, hälften av dillkronorna och övriga ingredienser. Låt koka 10 minuter.
Lägg i de sista dillkronorna och kyl ner lagen.
KOKA KRÄFTOR
Koka upp en stor kastrull med vatten. Man brukar beräkna 2 liter stormkokande vatten per 6 kräftor.
Lägg i ca 7 st kräftor åt gången i det kraftigt kokande vattnen.
Koka kräftorna i ca 5-7 min beroende på storlek.
När de är klara lägg ned demåt sidan för att svalna.
När kräftlagen är sval häll den över kräftorna och låt dem stå och dra i kyla i ca 24 tim. Det går att äta kräftorna direkt men smaken blir bättre om de får stå och dra.
Kräftorna i lag håller sig i ca 5 dagar i kylen. Ett tips är att frysa ner dem i lagen.
Tips
Njut, följ och tagga oss gärna i sociala medier! #foodfolder @foodfolder @societelastar