Finns det något godare än en lagom smulig och knäckig äppelpaj serverad med en hemlagad vaniljsås? Receptet är även anpassat för att göras mjölk- och glutenfritt med samma goda resultat! Njut och dela gärna receptet.
Ingredienser
- Fyllning:
- 8 st äpplen
- 2 msk strösocker
- 1,2 msk kanel
- Paj:
- 220 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 2 dl vetemjöl
- 4 dl havregryn
- 0,5 dl sirap
- 2 tsk vaniljsocker
- Tillbehör:
- 8 dl vaniljsås
Gör så här:
Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat. (För ett mjölkfritt alternativ ta hälften rapsolja och andra hälften kokosolja.)
Sätt ugnen på 175 grader.
Kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem snabbt i smör och vänd ner socker, kanel och potatismjöl.
Blanda smör, socker, salt, havregryn, vetemjöl, sirap och vaniljsocker. (För glutenfritt alternativ byt ut havregrynen till glutenfria och vetemjölet mot kikärtsmjöl.)
Smula ut 1/3 av pajdegen i en ugnssäker form. Toppa med äpplena och resterande av smuldegen.
Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter eller tills pajen är gyllene.
Låt pajen svalna något och servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Kan varmt rekommendera receptet nedan för vaniljsås