Ingredienser
- 0,5 l kriskål
- 6 st potatis
- 1 st gul lök
- 2 st sparris
- 1 dl grädde
- 1 st ägg
- 0,5 dl mjukost (på tub)
- salt
- svartpeppar
- olja till formarna
- Topping:
- 1 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader.
Blanda samman ingredienserna till äggstanningen dvs. grädde, ägg, mjukost (valfritt) salt och peppar.
Använd en mandolin alt skär potatis, sparris och lök i tunna skivor.
Olja/smöra en muffinsform, klä kanterna och botten med potatis. Varva sedan med lök, kirskål, sparris och potatis. Jag gjorde mini gratänger men det går även att göra en stor gratäng.
Fördela sedan äggstanningen i formarna så att den tränger ner i gratängen.
Toppa med riven ost.
Grädda i ugnen i 15-20 minuter.
Steg 1, Klä formen med potatis och sedan fyll med kirskål, sparris och lök.
Steg 2 - Fyll mini gratängerna med äggstanningen och toppa med riven ost.
Steg 3 - Servera gratängen som den är med en sallad alt. som tillbehör till grillat.
Testa även andra "ogräsrecept" -
Halstrad pilgrimsmussla med sparris och ramslöksmajonäs
Lyssna på podden via Itunes, Spotify eller Acast.
Gott till
Tips
Kirskål kan användas till sallad, paj, soppa, smoothies, pesto och matlagning på samma sätt som spenat. Smaken kan jämföras med morot och persilja.
Kirskålen är en medicinalväxt som tidigare användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.