Ingredienser
- 200 g kokta kikärtor
- 3 dl kallt vatten
- 1 dl rapsolja
- 25 g jäst
- 600 g vetemjöl
- 5 msk honung/agave sirap
- 3 tsk salt
- Topping:
- solrosfrön eller vallmofrön
Gör så här:
Sila av och spar gärna kikärtsspadet. (På spadet kan du göra en majonnäs eller maränger)
Mixa kikärterna släta med vattnen och olja med en mixerstav. Tillsätt jästen, saltet och honung och mixa ihop allt.
Tillsätt sedan resterande ingredienser och rör ihop till en slät och lätt kladdig deg.
Baka samma dag
Låt degen jäsa övertäckt i ca 2 timmar rumstemperatur eller tills den jäst upp till ca dubbel storlek.
Nattjästafrallor
Dela upp eller låt degen jäsa i bunken över natten (9-10 timmar), täck över med antingen ett lock eller plastfolie och ställ i kylskåpet.
Häll ut degen på en mjölad yta, dela försiktigt degen i ca 18-20 delar (en sats) ca 100 gram styck.
Doppa snittytorna i mjöl och forma frallorna, utan att knåda dem. Du kan doppa frallorna i tex. vallmofrön eller solroskärnor.
Lägg upp frallorna på en plåt med bakplåtspapper och låt vila medan ugnen blir varm.
Grädda bröden ca 15-17 minuter på 225 grader. Håll koll på frallorna då alla ugnar är olika i temperatur.
Låt svalna på galler.
Testa även att göra
Tips
Variera mjölsort efter vad du har hemma.