Ingredienser
- 3 dl grädde
- 4 dl mjölk
- 1 tsk kardemumma kärnor
- 1 st vaniljstång
- 6 st äggulor
- 2 dl strösocker
- 2 dl koncentrerad rabarbersaft
- 1 st gelatin blad
Gör så här:
Dag 1
Mortla kardemumma kärnorna.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljstången.
Koka upp grädde, mjölk och den mortlade kardemumman tillsammans med den delade vaniljstång och fröna i en kastrull.
Vispa äggulor och socker luftigt.
Vispa ihop den varma gräddblandningen med äggsmeten i kastrullen.
Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig visning. Den får absolut inte koka.
Ta av kastrullen från värmen och häll upp smeten i en bunke och kyl ner.
Låt glassmassan stå i kylen över natten för de godaste resultat. Kryddorna ger ifrån sig mer smak om de får stå och dra.
Dag 2
Låt gelatin bladet smälta i den koncentrerade rabarbersaften, ca 5 min.
Vispa ner den koncentrerade rabarbersaften i smeten och kör den sedan i glassmaskinen.
När glassen är klar så ät och njut :)
Hitta våra samlade recept med rabarber här!
Tips
Så gör du utan glassmaskin!
Har du inte har en glassmaskin så kan du hälla glassmeten i en bunke med lock och låta den stå i frysen ca 3–4 timmar. Rör om varje halv timma de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.
Psst.. Glöm inte att du kan variera saften efter årstid!