Ingredienser
- 400 g kalvbräss
- 2 st ägg
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 dl panko (japanskt ströbröd)
- 0,5 dl quinoa puffar
- 1 tsk paprikapulver
- 1 l solrosolja (till fritering)
- 8 st rödbetor
- 1 dl grov salt
- 0,5 st citron
- 1 ask(ar) groddar
- salt o peppar
Gör så här:
Rödbetorna (Ca 35-50 min)
Sätt ugnen på 225°C.
Borsta rödbetorna, låt rottråd och blast vara kvar.
Bred ut grovt salt på ett ugnssäkert och lägg ned betorna. Baka dem i ugn tills de är mjuka, prova med en sticka. Beräkna bakningstiden till 30-50 minuter beroende på hur stora och nyskördade de är.
Låt dem svalna och dra sedan av skalet på dem och pressa lite citron över de färdiga rödbetorna.
Kalvbräss
Lägg kalvbrässen i iskallt saltat vatten och ställ i kylen i ca 2 timmar.
Dra sedan bort de yttre hinnorna.
Blanda samman panko, quinoa puffar, paprikapulver och salt.
Skär brässen i bitar, ca 3x3 cm
Panera i mjöl sen ägg och sist panko blandningen.
Fritera i olja 175°C tills brässen blivit gyllenbruna.
Rökt majonäs
Laga antingen egen majonäs, recept här alt ta färdig majonäs och rör långsamt ner rökt olivolja tills du är nöjd med den rökta smaken.
Är det tryffel tider så är det även gott att byta den rökta majon mot "tryffelmajo".
Dekorera tallrikar med groddar och lägg sedan upp rödbetorna, brässen och klicka ut majonäs. Servera och nut!
Tips
Konsistensen på kalvbräss är mjuk och smaken len och påminner om mjölk.
Oftast måste man beställa bräss då tillgången är begränsad. En kalvbräss kan väga ca ett kilo, beräkna 50 till högst 100 g per person, lite kalvbräss räcker långt.
Kalvbräss är känslig och ska inte förvaras i onödan utan tillagas direkt.
Om du förväller kalvbrässen i förväg så håller den några dagar i kylen.
Vill man inte fritera kalvbrässen så kan man steka den i smör med lite grovt hackade örter.