Foodfolder

Kålrotslåda

Föregående Nästa
ED1AE579-7248-438B-A58F-38A1F7F90893.jpeg
Den finska kålrotslåda - Lanttulaatikko är en riktigt god rätt på julbordet som kompletterar Janssons riktigt bra. Detta är en rätt som passar att förbereda innan jul. Frys in och ta fram och värm upp till högtidsbordet.

Ingredienser

  • 1 kg kålrot
  • 2 st ägg
  • 2 dl grädde
  • 3 msk sirap
  • 1,2 dl ströbröd
  • 2 krm mald nejlika
  • 2 krm mald vitpeppar
  • salt
  • Topping:
  • 40 g smör
  • 0,6 dl ströbröd

Gör så här:

Skölj och dela kålroten i fyra delar och lägg i en kastrull. Fyll upp med vatten så att de täcker kålrötterna, salta och koka under lock tills kålroten mjuknar.


Sila av och skala kålroten, mixa den sedan slät.


Sätt ugnen på 200° med över och undervärme.


Blanda ihop kålrotspuré med grädde, ägg, sirap, ströbröd, och kryddorna.


Lägg kålrotsblandningen i en passande ugnssäker form och bred ut den jämnt.


Strö ströbröd över, toppa med hyvlat smör och tillaga mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ska du värna upp den så kan du grädda den kortare så att ytan inte blir för bränd när den ska serveras.