Ingredienser
- 5 dl vatten eller mjölk
- 1 paket jäst
- 0,5 dl rapsolja
- 1 msk honung (valfritt)
- 3 tsk salt
- 10 dl vetemjöl/dinkelmjöl (1 dl 60 g)
- Topping:
- vallmofrön (valfritt)
- solrosfrön (valfritt)
- ägg (valfritt)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk/vatten och honung, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och långsamt rör ner mjölet. Knåda en smidig deg.
Dela degen i så många frallor du vill göra. Forma dem i runda bollar och lägg dem i en lagom stor form, klädd bakplåtspapper. Det ska finnas lite luft mellan frallorna.
Täck formen med plastfolie och ställ den i kylen i 8–10 timmar.
Ta fram brödformen med frallorna ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader
Valfritt vispa upp ägg och pensla frallorna, strö över vallmo- eller solrosfrön.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15min eller tills innertemperaturen är 94-96 grader. TIPS om du inte har en ångugn - När du ställer in brödet i ugnen häll upp ca 1 dl vatten i en plåt och ställ underst i ugnen. Ångan ger en härlig yta på brödet.
Tips - bred hummus på frallorna