
Ingredienser
- 1 st vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
- 1 st gul lök
- 1 dl quinoa alt ris (färdigkokot)
- 1 msk smör
- 300 g kalv- alt. blandfärs
- 2 st ägg
- 2 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk sirap
- smält smör att ringla över
- 4 dl kålspad (från kokningen av kålhuvudet)
- Sås:
- 2 msk kalvfond
- 1,5 msk maizena majsstärkelse
- 1 dl grädde
Gör så här:
Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad. Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar.
Spara 4 dl kålspad. Skölj av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt svalna.
Blanda färsen med quinoa, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.
Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form.
Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden.
Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizena och grädde, salta och peppra efter smak.
Servera med potatismos, rårörda lingon och pressgurka.