Terese Cedergren

Kåldolmar

Föregående Nästa
kåldolmar (1)
En riktig barndoms favorit - kåldolmar, det var maträtten jag önskade mig på min födelsedag, lite knepigt att göra men ack värt besväret. Blev bjuden på en ny variant som jag varmt kan rekommendera, byt ut riset mot quinoa.

Ingredienser

  • 1 st vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
  • 1 st gul lök
  • 1 dl quinoa alt ris (färdigkokot)
  • 1 msk smör
  • 300 g kalv- alt. blandfärs
  • 2 st ägg
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk sirap
  • smält smör att ringla över
  • 4 dl kålspad (från kokningen av kålhuvudet)
  • Sås:
  • 2 msk kalvfond
  • 1,5 msk maizena majsstärkelse
  • 1 dl grädde

Gör så här:

Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad. Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar.


Spara 4 dl kålspad. Skölj av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.


Sätt ugnen på 200°C.


Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt svalna.


Blanda färsen med quinoa, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.


Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form.


Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.


Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden.


Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizena och grädde, salta och peppra efter smak.


Servera med potatismos, rårörda lingon och pressgurka.