Foodfolder

Kåldolmar

Föregående Nästa
foodfolder_kaldolmar_.jpeg
Kåldolmar är inte den enklaste maträtten men den är absolut väl värd att göra! Om tiden är knapp så gör en kålpudding. Se till att dubbla receptet och ha till matlådor eller frys in. Till kåldolmarna serverar jag rårörda lingon och gräddsås.

Ingredienser

  • 1 kg spetskål
  • 1 kg gröt- eller risottoris
  • Fyllning:
  • 0,6 kg köttfärs el valfri färs
  • 1 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl kalvfond
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • Sås:
  • 1,5 dl sky
  • 2 dl grädde
  • 2 msk soja
  • 4 cl cognac
  • salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Tillbehör:
  • 2 dl lingon
  • 1 dl strösocker
  • 0,8 kg potatis

Gör så här:



FÄRSFYLLNING 


Koka riset under omrörning med en klicksmör i ca 20 min. Det får inte bli för "grötigt".


Blanda färs med ägg och salt, rör ner ris, kryddor, kalvfond, mjölk och grädde. Låt dra i ca 30 min.


För ett vegetariskt resultat byt ut köttfärsen mot valfri vegofärs. Här hittar du receptet på Vegetarisk kålpudding >>


SPETSKÅLEN

Koka upp saltat vatten i en stor kastrull, lägg ner kålhuvudet och ta bort den från värmen. Låt den stå och dra i 15-20 min, beroende av storleken på kålhuvudet. Spar ca 1-2 dl av kålvattnet och använd i pannan efter att du stekt dolmarna. Skär sedan bort den yttre delen av stammen till kålhuvudet och dra försiktigt av bladen. Försök att få av dem hela. Du behöver cirka 12 blad per 4 pers.


Sätt ugnen på 220°C


Placera de fuktiga bladen platt och klicka på en klick av köttblandningen på varje blad. Vik kanterna och sedan rulla den. Du kan sätta i en tandpetare om de inte riktigt håller ihop. 


Stek sedan dolmarna i smör så att de får en lätt kulör. 


Lägg dolmarna med vikta kanten nedå i en smord ugnssäker form och häll sen i en skvätt fond och "kålvatten" i pannan. Koka upp och spara vätskan till senare.


Ringla sirap över och grädda i ugnen i 25 min. Med jämna mellanrum kan du hälla över hälften av vätskan från stekpannan, resterande är till gräddsåsen. Täck med aluminiumfolie om rullarna börjar få för mycket färg. 


GRÄDDSÅS


Koka upp vätskan från dolmarna, grädde, kalvfond och lite soja i en kastrull.


Låt reducera en tredjedel och tillsätt maizena.


Låt sjuda i ca 5 min till lagom tjocklek.


Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac.


RÅRÖRDA LINGON


Blanda strösocker, lingon i en skål. Rör om tills sockret löst sig. Testa även rårörda lingon med  en skvätt bourbon >>


Gott till