Foodfolder

Juvé y Camps

Föregående Nästa
foodfolder-juve-y-camps-gran-reserva.JPG

Att möta vårvärmen på anrika Juvé y Camps ägor utanför Barcelona i nordöstra Penedès är inte bara livsnjutning utan ett nöje för smaklökarna.

En kväll i februari mötes jag och ett gäng vinskribenter upp på Arlanda för att sätta oss på ett plan ner till Barcelona och den lilla staden San Sadurní d'Anoia, i nordöstra Penedès. 


I området tillverkas 90% av Spaniens totala cavaproduktion vilket motsvarar ca 140 miljoner cavaflaskor varje år varav att anrika Juvé y Camps producerar 40% av all Gran reserva dvs cava som lagrats minst i minst 5 år varav 2 år på fat. Grand Reserva-viner är utvecklade och nyanserade likt många champagner


Cava görs dessutom enligt samma metod som champagne, vilket går ut på att man först låter vinet jäsa en gång på fat för att därefter genomgå en andra jäsning på flaska. Den andra jäsningen resulterar i ett naturligt kolsyrat vin. Juvé y Camps pampiga lokal i staden San Sadurní d'Anoia. Här producerade deras första cava viner redan år 1921.Promenad i en av vingårdarna, Juvé y Camps har sammanlagt 500 ha varav man odlar druvor på ca 250 ha.32 ha odlat med Chardonnay druvan för cava produktion. 2015 certifierades Juvé y Camps som ekologiskt och år 2017 så kommer de första helt ekologiska cavorna ut på marknaden. Anledningen till att det tar tid beror på att alla deras cavor lagras minst 36 månader.Jordmånen i Juvé y Camps vingårdar består främst av kalkrik och lerbaserad jord.Lunch med den karismatiske 75 åriga Joan Juvé y Camps som tidigare var VD men idag pensionär och arbetar med representation av företaget. Hans dotter har tagit över som VD.Vineriet ligger uppe på en platå med ett torn, vyerna är enormt vackra!Utsikten ner mot Barcelona. Tankarna i det enorma vineriet, man satsar på att expandera.Faten står i långa fina rader som cavan förvaras i innan buteljeringen. Alla Juvé y Camps cavor genomgår malolaktisk jäsning dvs. processen under vilken bakter​ierna gör om äp​pelsyra till mjölksy​ra vilket gör vinet mjukare och rundare.10 pers arbetar dagligen i Juve y Camps vinkällare med Remuage dvs.den procedur under vilken buteljerna vrids och gradvis vänds upp och ned i sina hållare/pupitres. Avsikten är att få ned bottensatsen i askhalsen för att kunna avlägsna den under dégorgement. 

Dvs den procedur varigenom bottensatsen/sedimentet avlägsnas från flaskan efter andra jäsningen. Som görs genom att flaskhalsen doppas i kylvätska så att fällningen fryser till en ispropp, som lätt kan avlägsnas. 


Allt arbete i källaren görs för hand och vinet lagrats i flaska mellan 36-48 månader.I vinkällaren ligger idag 12 miljoner cavor på lagring.
Vinmakarna är Joan Juve Toni Cantos och Antonio Orte.


 


Juvé y Camps Reserva de la familia är den cavan som nu även finns i Sverige i Systembolagets beställningssortiment.Juvé y Camps 100% Xarello. Frisk och fruktig och passar väldigt bra till mat. Denna cava är enligt planerna Juvé y Camps andra cava att lanseras i Sverige. De har även en rosé cava på Pinot Noir.Milesimé görs endast av de bästa skördarna från Chardonnay druvor som odlas i Can Rius i Espiells. Brödig och väldigt champagne lik.Blanc de Noirs görs på 100% Pinot Noir druvor från Can Torres vingård i EspiellsGran Juvé y Camps framställts av druvor från Espiells (Can Rius), Mediona och La Cuscona (Can Massana) och görs endast av det bästa årgångarna. Druvsammanställningen är 40% Xarel·lo, 25% Chardonnay, 25% Macabeo, 10% Parellada. Frisk och komplex då den har  lagrats i minst 42 månader.La Capella 100% Xarello från Espiells, lagras 108 månader. Krämig och välstrukturerad med inslag av stenfrukt, torkade aprikoser, brioche och smör. Deras två röda viner som vi provade var exceptionellt bra. Iohannes är en blend av 15% cabernet sauvignon och 85% merlot. Kraftigt och fylligt med lena tanniner, mogen frukt och välintegrerade fat toner. Passar perfekt till grytor, rött kött och chark.


 


Casa Vella d’Espiells är en blend av 85% cabernet sauvignon 15% merlot, enormt fruktig och välbalanserad.


 


Penedès ligger 48 kilometer väst om Barcelona och nås på 30-45 minuter.


Det går tre så kallade rodalies-tåg varje timme från Placa de Catalunya och från Estació. En biljett kostar mellan 2.60 och 3.20 euro.  


 


 Weekendtips!