Ingredienser
- 0,5 kg älgfärs
- 300 g nöt- eller valfri färs
- 200 g bacon
- 2 st gullök
- 0,6 dl ströbröd
- 1,2 dl grädde
- 2 krm hela vitpepparkorn
- 1 krm hela kryddpepparkorn
- 2 st ägg
- 0,4 dl soja/misopasta alt. viltfond
- 0,4 dl senap
- 1 msk salt
- 2 msk strösocker
- rapsolja och smör till stening
Gör så här:
För mer inspiration, se till att hänga med mig och Foodfolder på Instagram.
Rosta vitpeppar- och kryddpepparkornen i en het panna tills de börjar knäppa. Låt de svalna och stöt dem sedan.
Blanda grädde och ströbröd. Låt svälla i ca 8 minuter.
Hacka bacon och lök grovt och mixa med en mixerstav till en smet (detta för ett slätt, saftigt och fylligt resultat av köttbullarna men det går även bra att finhacka lök och bacon.)
Blanda sedan ner köttfärs, senap, miso alt fond, ägg, salt, peppar och socker.
Rör ner ströbrödsblandningen och arbeta färsen smidig.
Fukta händerna med kallt vatten och forma/”trilla” köttbullarna. Alternativt använd plasthandskar för att trilla köttbullarna enkelt.
Steker du köttbullarna i panna så stek några i taget och skaka pannan så att de håller sig runda i olja och smör.
Jag föredrar att steka i köttbullarna i ugnen. Stek fem på 170 grader i ca 8-10 min.
Om du inte ska äta dem direkt så ta ut dem innan de är helt klara så att de fortsatt är saftiga när du ska värma upp dem till tex. jul-, midsommar-, eller påskbordet.
TESTA ÄVEN
Tips
Köttbullarna är perfekta att frysa in och ta fram för att snabbt få till en middag när tiden sviker.