Foodfolder

Vinmakarens dotter - Jasmine Hirsch

Föregående Nästa
foodfolder-jasmine-hirsch
foodfolder-jasmine-hirsch.jpeg

För en tid sedan fick jag möjligheten att träffa Jasmine Hirsch från Hirsch Vineyards. Har länge velat träffa denna unga coola kvinna, dotter till vinmakaren David Hirsch. Pionjär i Kalifornien med sina Pinot Noir och Chardonnay viner med tydlig och intressant terroir.

Blir otroligt glad och inspirerad av att få lyssna till Jasmine Hirsch som berättar entusiastisk om sin familj och dess intressanta resa. Hennes far David Hirsch en hippie från Bronx med rötter i öst Europa som på 80-talet lämnade storstaden för att anlägga vingård - Hirsch Wineyards. Norr om San Fransisco runt om Fort Ross inbäddat bland Redwood träden ligger idag vingården.


På 80-talet fanns inget intresse att odla vin i området men på senare år har premium vingårdarna Marcassin, Peter Michael, Martinelli och Flowers anlagt vinodlingar.


Under 70-talet förälskade sig David Hirsch i Bourgogne efter sina många resor till Frankrike, därav så dominerar druvorna Pinot Noir och Chardonnay i hans vingård. De gör ett enormt jobb genom att ha koll på varje vingårdsläge för att skapa de perfekta "blends" för vinerna. Blir varm i hela kroppen av att se och känna hantverket och "terroirern"i vinerna. Vingården drivs biodynamiskt men de har inte certifierat den.


Vinerna"Signaturvinet" San Andreas Fault Pinot Noir


Komplext, kryddigt med frisk fruktighet, inslag av jordgubbar, trä, körsbär och lakritstoner. 


Frukten kommer från cirka 30 olika vingårdslägen och representerar därigenom hela egendomen. Namnet har det fått tack vare den berömda San Andreas förkastningen som ringlar sig igenom Kalifornien och som går precis bredvid Hirsch Vineyards.


 Chardonnay 2013


Fyllig med tydlig mineralitet och grym fräschör, inslag av grillad citron och persika. Absolut ingen typisk kalifornisk Chardonnay.


Ursprungligen kommer chardonnayklonerna från Joe Rochioli. Den äldsta vingården ligger i en 40 % sluttning bestående av stenrik röd jord. Den andra delen ligger precis ovanför och har ett högre innehåll av sand. Tillsammans bildar det Hirsch Estate Chardonnay. Första årgången som producerades under egen etikett var 2006. Innan dess hade David sålt druvorna till Williams and Selyem samt Kistler. Idag säljs inga druvor längre utan allt blir till Hirsch chardonnay.Elegant med inslag av körsbär, hallon och tydliga, välintegrerade tanniner. Härlig citrussyra, mineralitet och lång längd. West Ridge är blandning av ett antal olika vingårdslägen med västlig exponering.


 Intensiv smak av mörka och lila frukter så som plommon och körsbär. Välintegrerade tanniner med frisk syra och lång smak.


Hirsch vingårdar är belägna på den "andra" åsen från Stilla Havet sett. Från de bästa nordöstliga lägena av vingården odlas druvorna som går i East Ridge. Det blir det mest maskulina och mest strukturerade vin man gör på egendomen. De kloner som används är Mount Eden, Swan och den klassiska Pommardklonen.


Det allokeras få av Hirsch Vineyards viner till Sverige och man hittar dem oftast på restauranger men här hittar man de som finns på Systembolaget nu.


Följ Jasmine´s intressanta och fartfyllda liv på Insta här! Ser fram emot att se fler coola kvinnor i vinbranschen!