Foodfolder

Janssons frestelse

Föregående Nästa
foodfolder_janssons_frestelse.jpeg
Här kommer ett av mina favorit recept på högtidsbordet - Jansons frestelse! En klassisk gratäng som även passar till grillat.

Ingredienser

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 st gul lök
  • 50 g smör
  • 5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 200 g ansjovisfilé med spadet
  • 1 dl ströbröd
  • salt
  • vitpepparkorn

Gör så här:

Skala löken och potatisen och skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor.


Rosta hela vitpeppar korn i en het torr stekpanna så att de släpper sina aromer. Du känner på doften när de är klara och de knäpper om dem. Låt de svalna ovh mortla.


Varva potatis, lök, salt, vitpeppar och ansjovis i en väl smord form. Översta laget ska vara potatis. Häll på grädde och lite ansjovisspad. Strö över ströbröd och klicka över smör.


Grädda i 175 grader i ca 45 min eller tills potatisen blivit mjuk och toppen fått en gyllene färg.