Foodfolder

Hummer Thermidor

Föregående Nästa
28E60016-4155-4143-87EA-0925628C62BA.jpeg
Är en lyxvariant av gratinerad hummer eller som det även heter Hummer Thermidor är en lyxig förrätt. Receptet skapades på Auguste Escoffiers restaurang Maison Maire i Paris på 1860-talet. Namnet kommer från pjäsen Thermidor, som spelades på teatern runt hörnet från restaurangen.

Ingredienser

  • 2 st hummer
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 100 g champinjoner
  • 2 st schalottenlök
  • 1 msk vetemjöl alt. bovetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 dl skaldjursfond
  • 6 cl konjak
  • 1 krm salt
  • 1 krm Cayennepeppar
  • 1 msk citron juice
  • 1 st äggula
  • Topping:
  • 0,5 dl gruyèreost
  • 1 msk ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. 


Klyv humrarna på längden. Se till att stjärten och kroppen håller ihop. Ta ur köttet ur stjärt och leder. Ta bort magsäcken. Skär hummerköttet i små bitar. Lägg tillbaka i hummerskalen.


Skölj, ansa och skiva champinjonerna. Låt champinjonerna fräsa i smör i en kastrull tills den mesta vätskan kokat in. 


Strö över mjöl och späd med grädde och skaldjursfonden. Låt koka/reducera i ca 10 min.


Ta kastrullen från plattan och vispa ned äggulan och smaka av med konjak, salt, peppar och citronjuice.


Lägg hummerskalen i en ugnssäker form och fyll dem med stuvningen. Blanda ost och ströbröd och toppa skalen.


Gratinera i ca 10 min.


Servera med en klyfta citron och med fördel något bubbligt i glasen. Nedan hittar du länk till goda tips!


GOTT TILL

Tips

TIPS >> SPAR ALLTID SKALEN FRÅN SKALDJUREN OCH FÖR FOND PÅ DEM. HAR du ont om TID SÅ FRYS IN DEM TILL DU HAR TID.

Recept på skaldjursfond hittar du här >>