Terese Cedergren

Hollandaisesås

Föregående Nästa
foodfolder-hollandaisesås
Det är faktiskt inte så svårt som många tror att göra egen Hollandaisesås. Det som är viktigt är att gulorna blandas med vinet innan man vispar över värme. Såsen passar bra till grönsaksrätter och fisk & skaldjursrätter.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • 3 msk torrt vitt vin
  • 1 msk citron
  • salt
  • fin malen vitpeppar

Gör så här:

Smält smöret på svag värme utan att det bryns.


Blanda äggulor, vin och citron och vatten i en stålbunke, (ej av aluminium då mi). Sätt bunken i ett sjudande vattenbad.


Vispa snabbt tills blandningen tjocknar. (Stavmixer fungerar toppen att vispa med) Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. 


Smaksätt med salt och peppar. Och möjligen lite citron zest om mer syra i såsen önskas.


Gott till

Tips

Lyssna på podden via ItunesSpotify eller Acast.