Ingredienser
- 2 knippe färsk sparris
- 1 msk salt
- 1 tsk citron juice
- Sås:
- 250 g smör
- 3 st äggulor
- 2 msk vitvinsvinäger
- 0,5 st citron
- salt
- vitpeppar
- Topping:
- 2 msk friterad kapris
- 1 dl olja
Gör så här:
Hollandaisesås
Smält smöret på låg temperatur.
Vispa ihop äggulorna med vinäger och citron i en rostfri bunke.
Värm bunken i vattenbad. Låt inte vattnet koka.
Rör hela tiden äggblandningen tills den tjocknat något.
Rör långsamt ned det smälta smöret.
Vispa tills såsen tjocknar.
Smaksätt med salt och vitpeppar.
Blanchera sparris
Skala sparrisen från knoppen och nedåt så att inga hårda skal är kvar. Skär av ett par centimeter längst ner.
Fyll en stekpanna med vatten, tillsätt salt och skvätt citron juice och låt koka upp.
Lägg sedan i sparrisen och låt sjuda tills den är mjuk. Koktiden varierar beroende på hur nyskördad sparrisen är: nyskördad cirka 5 minuter, äldre sparris 10–15 minuter.
Friterad kapris
Hetta upp en stekpanna med olja.
Testa värmen genom att lägga i ett par kapris, börjar det bubbla och fräsa är det tillräckligt varmt.
Lägg i all kapris och låt den koka i oljan.