Terese Cedergren

Hollandaisesås med inspiration från Daniel Crespi

Föregående Nästa
Kunde inte hålla mig när mitt instagramflöde kokar över av vit sparris med min favorit Sauce hollandaise! Krögaren och hedonisten Daniel Crespi fick bägaren att rinna över då han delade hollandaisesåsen på steroider, dvs en hollansaise smaksatt med ljus miso och extra citron. Nedan delar jag med mig av min version av anrättningen och länk till Crespis kokbok Hedonisten som är maxad med åtta stycken hämningslösa middagar.

Ingredienser

  • 1 st citron
  • 12 st vit sparris
  • 1 msk salt
  • msk citronjuice
  • Sås:
  • 250 g smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk ljus miso
  • vitpeppar
  • Topping:
  • 12 skiva(or) knaperstekt sidfläsk alt. friterad kapris för vego

Gör så här:

Hollandaisesås a la Daniel Crespi


Smält smöret på låg temperatur.


Vispa ihop äggulorna med vinäger och citron i en rostfri bunke.


Värm bunken i vattenbad. Låt inte vattnet koka.


Rör hela tiden äggblandningen tills den tjocknat något. 


Rör långsamt ned det smälta smöret. 


Vispa tills såsen tjocknar.


Smaksätt med ljus miso, citron, salt och vitpeppar.


Koka vit sparris


Skala sparrisen med en potatisskalare, knoppen behöver inte skalas. Sjud i med salt och citron vatten i 10-15 minuter beroende på tjocklek. Du kan även tillsätta lite socker i vattnet för att minska bitterheten i sparrisen.


Servering


Knaperstek sidfläsket i panna eller ugn (150 grader ca 15 min). Låt det svalna och finhacka det sedan.


Lägg upp sparrisen på tallrikar och toppa med sås och sidfläsk. För ett vegetariskt alternativ så fritera kapris och toppa anrättningen med.


Servera med fördel en Albarino.


 


 


 


 


 

Tips

Beställ Daniel Crespis kokbok Hedonisten här!

Till vardags driver Crespi restaurangerna Djuret, Ragazza, Tweed, The Burgundy och Svinet i Gamla Stan i Stockholm.

Boka din matupplevelse!