Ingredienser
- 12 st potatis
- 25 g smör
- 0,5 dl rapsolja
- salt
- Topping:
- ströbröd (valfritt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. (varmluftugn)
Tvätta potatisen alt skala den. Jag personligen tycker att det blir godare med skal och är dessutom nyttigare.
Skär super tunna skivor i potatisen, men inte helt igenom. TIPS! Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
Lägg potatisarna i en bunke med isakalltvatten och citronjuice i ca 15 min.
Ställ sedan potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält smör och olja och ställ in dem mitt i ugnen.
Ta ut dem då och då och pensla dem med fettet som är i botten av formen. Strö över lite salt.
Baka potatisen sammanlagt 35-40 min tills potatisen är mjuk inuti och knaprig i skalet.
Hasselbackspotatis passar till stekt kött, fågel eller vilt.
Eller som förrätt med smetana, löjrom och dill. (Då måste potatisen ha svalnat)
Hasselbackspotatis av Stefan Ekengren på Restaurang Hantverket. För att få potatisarna lika krispiga som på Hantverkets så fritera dem. (Då måste de vara små potatisar.)
Gott till
Tips
Testa även att göra Hasselbacks av pumpa!