Ingredienser
- 4 st pilgrimsmussla(or) (stora)
- rapsolja/smör att steka i
- 4 nypa(or) salt
- 8 st sparris
- 1 citron
- 1 msk smör
- Sås:
- 2 st äggulor
- 1 tsk dijon senap
- 1 msk äppelcider vinäger
- 2,5 dl neutral olja tex rapsolja
- 1 knippe färsk ramslök
- salt
Gör så här:
Majonäs
Blanda ihop äggulor, vinäger och senap.
Blanda olja och ramslök i en bunke och kör blandningen slät med en stavmixer.
Tillsätt ramslöksoljan i en tunn stråle eller droppvis samtidigt som du vispar i äggblandningen.
När all olja är tillsatt och du tycker att majonäsen har en bra konsistens är den klar. Spara några droppar olja till serveringen.
Sparrisen
Skär bort den träiga nedre delen på sparrisstjälkarna. Skala sparrisen med potatisskalare, börja cirka 2 centimeter från knoppen. Sjud sparrisen (gärna i traktör) i saltat vatten med en klick smör och pressad citron i ca 10-15 minuter.
Pilgrimsmussla
Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Krydda med salt och peppar. Hetta upp olja i en stek- eller grillpanna. Stek musslorna ca 1 minut på varje sida, tills de får fin färg, servera genast.
Lägg upp pilgrimsmusslan, sparrisen på en tallrik, klicka ut ramslöksmajonäsen och dekorera med ramsköksblommar, olja och annat grönt.
Gott till;