
Med sensommaren kommer sylttider! Här är ett grundrecept på sylt av bär el frukt. Hemgjord sylt med hjortron, hallon, blåbär, krusbär, körsbär, björnbär, jordgubbar, lingon eller vinbär är bland de godaste som finns.
Ingredienser
- 0,5 kg bär el. frukt
- 0,5 l sylt socker
Gör så här:
Blanda bären eller frukten med sockret i en kastrull.
Koka sakta upp under omrörning så att bären eller frukten släpper sin vätska.
Koka sedan sakta ytterligare ca 5 minuter. Skumma under tiden. (Koka ca 5 minuter längre om frukten är fast.)
Häll upp den varma sylten i varma, väl rengjorda glasburkar.
Förslut dem direkt.
Förvara svalt, öppnad burk förvaras i kylen.
Testa även;
Tips
Använder du vanligt socker och vill ha en hållbar sylt tillsätter du natriumbensoat genom att blanda natriumbensoat (0,5 krm) i ett glas med vatten och sedan blanda ut i kastrullen med sylt.
Till lingon så behövs ej natriumbensoat då det innehåller naturligt konserverande ämne.