Ingredienser
- 6 l grönsaksrester
- vatten
- 4 msk rapsolja
Gör så här:
Spara grönsaksrester i en zip påse i frysen.
När den är full så hetta upp en stor kastrull med rapsolja häll ned grönskaksresterna.
Fräst snabbt fyll upp med vatten.
Koka ner tills hälften reducerats.
Sila av grönsakerna.
Fortsätt att koka buljongen tills den reducerats till hälften och låt svalna.
Häll upp i glasburkar om du ska använda buljongen inom ett par veckor. Alt häll upp i mindre fryspåsar och frys in portionsvis.
Buljongen håller i ca 1 vecka i kylen.
Vilka grönsaker och annat går att använda i buljongen?
Det går att använda det mesta i grönsaksväg i buljongen, så länge det är ätbart. Alla typer av lökrester och skal, ändar på morötter, en ”trött” svamp, eller någon annan grönsak som inte ser så pigg ut kan få ett helt nytt syfte.
Du kan även att slänga ner någon del av någon citrusfrukt eller någon annan frukt för lite fräschör i buljongen. Det är bara att du testar dig fram.
Tips på grönsaksrester
- Morötter
- Palseternacka
- Selleri/rotselleri
- Persilja
- Örter
- Alla typer av lök och skal
- Tomatskal/ändar
- Citrusskal
Du kan till exempel ha det i en soppor, risotto eller andra rätter där man använder buljong.
Andra buljonger att göra på rester