Foodfolder

Grönsaksbuljong

Föregående Nästa
009BD0FD-ED3C-4BA2-9D3C-8ED11C7A958D.jpeg
Att koka egen buljong på grönsaksrester är enkelt bara du bestämmer dig och det blir en en stor smakhöjare! För att sätta igång så ta en stor fryspåse, gärna zip för att det ska bli enklare. Fyll den med grönsaksrester när du lagar mat och sätt in den i frysen. När påsen är full så kokar du din egna buljong på grönsaksresterna. Ofta sitter smaken och näringen i skalet på grönsaken el frukten. Så otroligt onödigt att slänga. Zero waste blir roligt och dessutom gott!

Ingredienser

  • 6 l grönsaksrester
  • vatten
  • 4 msk rapsolja

Gör så här:

Spara grönsaksrester i en zip påse i frysen.


När den är full så hetta upp en stor kastrull med rapsolja häll ned grönskaksresterna.


Fräst snabbt fyll upp med vatten.


Koka ner tills hälften reducerats.


 Sila av grönsakerna.


Fortsätt att koka buljongen tills den reducerats till hälften och låt svalna.


Häll upp i glasburkar om du ska använda buljongen inom ett par veckor. Alt häll upp i mindre fryspåsar och frys in portionsvis.


Buljongen håller i ca 1 vecka i kylen. 


Vilka grönsaker och annat går att använda i buljongen?


Det går att använda det mesta i grönsaksväg i buljongen, så länge det är ätbart. Alla typer av lökrester och skal, ändar på morötter, en ”trött” svamp, eller någon annan grönsak som inte ser så pigg ut kan få ett helt nytt syfte.


Du kan även att slänga ner någon del av någon citrusfrukt eller någon annan frukt för lite fräschör i buljongen. Det är bara att du testar dig fram.


Tips på grönsaksrester



  • Morötter  

  • Palseternacka

  • Selleri/rotselleri

  • Persilja

  • Örter

  • Alla typer av lök och skal

  • Tomatskal/ändar

  • Citrusskal


Du kan till exempel ha det i en sopporrisotto eller andra rätter där man använder buljong.


Andra buljonger att göra på rester


Benbuljong


Köttbuljong


Kycklingbuljong


Skaldjursbuljong


Svampbuljong