Jag har satt samman en guide med 35 viner till sommarens alla grilltillfällen. Upptäck allt från djärva röda GSM-blends till kylbara röda som Lambrusco, Gamay och Pinot Noir. Utforska uppfriskande vita viner som Assyrtiko och Riesling, samt mörkare rosévin, orangevin och Pet Nat för en mångsidig och smakrik grillupplevelse. Hitta de perfekta vinerna som bäst kompletterar din grillmeny och skapa goda och oförglömliga sommarminnen.
När det gäller grillning rekommenderar jag generellt djärva röda viner. Sangiovese, Grenache, Syrah och GSM-blandningar (Grenache, Syrah, Mourvèdre) är utmärkta val för att komplettera BBQ-mat. Den rika smaken av grillade rätter, kombinerad med kryddor, harmoniserar med fruktiga, fylliga röda viner med kryddiga, rökiga eller ekfatslagrade toner.
Här hittar du alla våra samlade grillrecept >>
REKOMMENDERADE RÖDA GRILLVINER
SANGIOVESE
Domino Chianti Paletten bjuder på klassiska körsbär, röda bär och en lätt kryddig ton med balanserad syra och silkiga tanniner. Här hittar du vinet >>
Brancaia Chianti Classico - Eleganta toner av mörka körsbär, biscotti, mörk choklad och lätt rostade fat. Här hittar du vinet >>
GRENACHE
S.C. Pannell - Kryddigt och aromatiskt med inslag av vildhallon, björnbär, granatäpple och toner av vitpeppar och salvia. Här hittar du vinet >>
Dune Cactus Canyon - Floral och inbjudande med inslag av viol, lavendel, vildhallon, körsbär och kryddiga toner av timjan och te. Passar även lätt kyld. Här hittar du vinet >>
SYRAH/SHIRAZ
Penfolds Bin 28 - Fyllig och aromatisk med rostad fatkaraktär. De kryddiga inslagen av kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad kompletteras av björnbär, plommon och viol. Här hittar du vinet >>
Glenelly Estate - Kryddiga toner av vitpeppar och kryddnejlika med inslag av mörka plommon, björnbärsmarskompott, svarta oliver och rökt chark. Här hittar du vinet >>
Saint Cosme - Lena taninner med inslag av blåbär, björnbär, plommon, vildhallon, björnbär och kryddiga inslag av svartpeppar och lakrits. Här hittar du vinet >>
Zinfandel och Ripasso passar utmärkt med karamelliserad mat och honungsglaserade rätter. Andra djärva röda som Malbec, ekad Tempranillo eller klassiska Bordeaux-blandningar (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och ibland Malbec, Carmenère eller Petit Verdot) är också utmärkta val.
ZINFANDEL
Bogle Vineyards - Solmogen, syltad och med toner av torkade plommon och blåbär ihop med kryddig vanilj och kardemumma. En sötma, med en fräsch syra ihop med silkiga tanniner. Här hittar du vinet >>
Girard Old Vine Zinfandel - Fyllig och generös med toner av av solmogna mörka bär, choklad, rostad kokos, vanilj och kryddnejlika. Passar till klassisk BBQ marinad/sås med söta, lite starka och lätt rökiga inslag. Här hittar du vinet >>
RIPASSO
Monti Garbi - Mustig med en bra fräschör, toner av torkade körsbär och kryddiga hintar av kanel, vanilj och rostade nötter. Här hittar du vinet >>
MALBEC
Hey Malbec - Josiga inslag av mörka bär, en trivsam fatkrydda med toner av viol och en angemän pepprighet. Här hittar du vinet >>
TEMPRANILLO
Faustino I - Ett Riojavin med tydlig kryddighet och fatkaraktär fred inslag av solmogna frukter och bär, torkade örter, och nötter.Här hittar du vinet >>
BORDEAUX-BLEND
Château Malescasse - Modern Bordeaux med fylliga toner av mörk frukt och bär, paprika, kakao, rostat kaffe och en hint av lakrits. Här hittar du vinet >>
SOMMARVIN OCH GRILL: EN SVÅR KOMBO?
Djärva röda viner är verkligen lämpliga för grillning, men de kan kännas tunga under varma sommardagar. På sommaren söker vi ofta efter uppfriskande vita viner för att svalka oss, men betyder det att sommarviner och grill är oförenliga? Nej, det finns gott om sommarviner som passar perfekt till grillmat.
Fläskbaserade grillfavoriter som karré, secreto, korv och revbensspjäll passar inte bara bra med röda viner som Sangiovese, Grenache, Syrah eller Zinfandel, utan även med vita viner med hög syra som Assyrtiko, Riesling och Grüner Veltliner. Syran skär genom fettet och tillför fräschör. Assyrtiko, med sin skarpa syra och mineralsälta, passar perfekt till grillade grönsaker och kyckling, fisk eller skaldjur. Riesling kompletterar salta såser, medan Grüner Veltliner, med sina örtartade, vitpeppartoner, är idealisk till korv och grönsaker.
REKOMMENDERADE VITA GRILLVINER
ASSYRTIKO
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment - Riktigt frisk med mineralsälta och inslag av lime, äpplen, aprikos, bivax, nötter och örter. Här hittar du vinet >>
Santorini Assyrtiko Santo Wines - Knivskarp syra med inslag av grapefrukt, krusbär, honungsmelon, timjan och bivax. Här hittar du vinet >>
RIESLING
Leitz Magic Mountain - Frisk och mineraldriven med inslag av grillad citrus, lime, stenfrukt, krusbär, örter och en trivsam krämighet. Här hittar du vinet >>
Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage Frisk, mineraldriven med inslag av äpple, päron, persika, gula plommon och citrus. tHär hittar du vinet >>
GRÜNER VELTLINER
Weingut Müller - Torr och medelfyllig med inslag av gula äpplen, krita, vitpeppar och lime. Stiltypisk fetma, en hög syra och ett kryddigt avslut. Hitta vinet här >>
Bründlmayer Alte Reben - Mogen med hög syra och inslag av grönt äpple, päron, citrus, mineral och ett vitpepprigt avslut. Hitta vinet här >>
ALLROUND GRILLVINER
Om du vill ha en mångsidig lösning för dina grillfester, finns det viner som passar till en rad olika maträtter. Barbecue täcker en mängd olika ingredienser, så det är bra att ha mångsidiga viner till hands. Här är ett urval av viner och stilar som fungerar bra till grillat.
Om djärva röda viner känns för tunga är lätta röda viner perfekta. Viner som Gamay, vissa Pinot Noirs, Cabernet Franc från Loire, Frappato, Schiava och många röda mousserande vin så som Lambrusco är utmärkta val. De har tillräckligt med kropp för att passa till kött, men deras fruktdrivna karaktär gör dem matvänliga och de övermannar inte grönsaker eller grillad fisk och skaldjur. Viktigast av allt, de bäst avnjuts lätt kylda.
REKOMMENDERADE LÄTTA OCH KYLBARA RÖDA VINER
LOIRE CABERNET FRANC
Thierry Germain Bonneterre - Lätt fyllig med inslag av blåbär, grön paprika, en trivsam örtig mineralet och balanserad syra. Här hittar du vinet >>
GAMAY
Punt Road Wines - Här bjuds du på silkiga taniner med smak av viol, jordgubbar, körsbär, granatäpplen och kryddiga inslag av nejlika och svartpeppar. Här hittar du vinet >>
Juliénas Château Fuissé - Silkig med inslag av jordgubbar, vildhallon och kryddiga toner av kanel, lagerblad, kakao, lakrits och sandelträ. Här hittar du vinet >>
PINOT NOIR
Ojai Santa Barbara Pinot Noir - Silkig med runda tanniner, fin syra med spänst, med inslag av jordgubbar, vildhallon och kryddiga vanilj toner .Här hittar du vinet >>
FRAPPATO
SP68 Rosso - Torr och lätt syrlig med inslag av tegel, hallon, plommon och örtiga toner av anis. Här hittar du vinet >>
SCHIAVA
J. Hofstätter - Saftigt med lätt taninstruktur och inslag av skogsbär och viol. Här hittar du vinet >>
REKOMMENDERADE LAMBRUSCO VINER
Cleto Chiarli Lambrusco Organic NV - Torrt och minneraldrivet med läskande bubblor och inslag av jordgubbar, bigarråer och björnbär. Här hittar du vinet >>
Cleto Chiarli Vecchia Modena Premium - Fräscha eleganta bubblor med inslag av jordgubbar, smultron och en trivsam mineralitet. Här hittar du vinet >>
Mörkare roséviner är också ett bra val till grillrätter. De passar särskilt bra till fetare och ibland sötare tillbehör som ofta serveras till grillat. Exempel på tillbehör som passar till mörkare rosévin är krämig potatissallad, sötstarka såser och coleslaw.
REKOMMENDERADE ROSÉ GRILLVINER
Umathum Rosa - Torrt, läskande med mineralisk- och rödbärig smak och toner av grapefrukt. Hitta vinet här >>
Les Lauzeraies - Här bjuder paletten på körsbär, solvarma jordgubbar, blodapelsin och med lätta inslag av vanilj och örter. Hitta vinet här >>
Señorío de Sarría - Frisk med fräsch syra med inslag av jordgubbar, vinbär och örter. Hitta vinet här >>
Orangevin kombinerar vita viners livfulla syra och uppfriskande karaktär med djupet och tanninstrukturen av rött. Därför är orangevin perfekt till välkryddade rätter, grillad sparris eller korv.
REKOMMENDERADE ORANGA GRILLVINER
Musella - Smakrik och fyllig med inslag av apelsinzest, grapefrukt, stenfrukt, mandel och mineralsälta. Hitta vinet här >>
Orangegutang - Rund och kryddig smakprofil med bakade toner av kanderad citron, zest, aprikos, örter och mandel. Hitta vinet här >>
Orange - Frisk och fyllig med florala och örtig inslag och toner av torkade aprikos och havtorn. Hitta vinet här >>
För vissa är bubbel och grill det ultimata paret. Champagne, gärna med fler eller rosé och andra traditionella mousserande viner är bra val, men Pet Nat är ännu bättre. Dess uppfriskande syra och bubblor förstärker sommarkänslan, och de jästa tonerna tillsammans med restsockret ger fyllighet, vilket gör den lämplig för en mängd olika grillrätter.
REKOMMENDERAD champagne
Pommery Apanage Blanc de Blancs - (100% chardonnay) med rostade toner och inslag av nougat, röda äpplen, grillad citrus, grapefrukt och ingefära. Här hittar du vinet >>
REKOMMENDERADE PET NAT VINER
Weingut Zahel Ein Wildes Gläschen Pét-Nat Gemischter Satz - Frisk och pärlande med toner av mogen apelsin och citrus, äpplen och vita blommor. Här hittar du vinet >>
Kamara Pet nat Blooming Mountain - Läskande och citrusfrisk med tropiska inslag av ananas, galiamelon, aprikoser och mandarin zest. Perfekt till grillad fisk, bläckfisk, feta och halloumi. Här hittar du vinet >>
Är du redo att krydda din sommargrillning med de perfekta vinerna? Dela goda stunder, utsökt mat, skratt och bra viner med dina nära och kära i sommar!