Foodfolder

Grilla sekreto

Föregående Nästa
flodfolder-flankstek-1.JPG
Grisens hemlighet syftar namnet sekreto på, denna styckningsdetalj är mör och rikt marmorerad, passar utmärkt att grilla. Servera med ett glas Esporão Reserva Tinto och tex. sötpotatispommes, tryffel majo, salsa verde och picklad lök.

Ingredienser

  • 0,6 kg sekreto
  • Marinad:
  • 0,5 dl vittvin alt. rosé
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 msk honung
  • 1 själk(ar) rosmarin
  • 1 själk(ar) timjan
  • salt
  • 0,5 dl rapsolja

Gör så här:

Marinaden



  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse. 

  2. Lägg ned fläskköttet du ska marinera och arbeta in marinaden och knyt ihop påsen. 

  3. Marinera köttet så länge som möjligt. Förslagsvis över natten eller någon till några timmar innan grillning i kylen. Det går också bra att grilla direkt eller inom några minuter ex. 20 minuter. 


Grilla



  1. Grilla ca 7 minuter på varje sida till en innertemperatur på ca 65 grader och låt sedan köttet vila ca 10 minuter i smörpapper, innertemperaturen ska ligga på ca 70 grader (rent vetenskapligt är köttet "säkert" strax över 63 grader). Att grilla på hög temperatur gör att en del av fettet på ytan smälter och ger det möra och saftiga köttet en läckert krispig yta. Skär sedan upp sekreton i tunna skivor. Glöm ej att salta och peppra.


 


Servera med ett glas Esporão Reserva Tinto och tex. sötpotatispommes, tryffel majo, salsa verde, grillade majskolvar och picklad lök.


När vårt gula guld kommit fram så gör ett Kantarellsmör och servera med fördel till sekreton.


i Glaset

Tips

ATT GRILLA

Primörergrillad blomkålgrillad kålgrillad majsspetspaprika, purjolökananas eller nektarin.

TESTA ÄVEN ATT GRILLA

FlankteakFlapsteakSekretoKalventrecoteT-bone steakPorchettaTonfiskLammracksAnkbröstKyckling

GRILLSÅSER 

Salsa verdeyoghurtsåstomatsåstryffelmajoröktmajonäslabne eller rödvinssmör

SERVERA TILL

LinsraguKrossade potatisarSötpotatispommesOgrässalladTomatsalladBönsallad med getostdressingNektarinsallad

LATHUND PÅ INNERTEMPERATUR PÅ KÖTT

  • Bleu: upp till 45°C (nöt).
  • Rare: 45-50°C (nöt, vilt).
  • Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel)