
Ingredienser
- 0,6 kg sekreto
- Marinad:
- 0,5 dl vittvin alt. rosé
- 1 klyfta(or) vitlök
- 1 tsk riven ingefära
- 1 msk honung
- 1 själk(ar) rosmarin
- 1 själk(ar) timjan
- salt
- 0,5 dl rapsolja
Gör så här:
Marinaden
- Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse.
- Lägg ned fläskköttet du ska marinera och arbeta in marinaden och knyt ihop påsen.
- Marinera köttet så länge som möjligt. Förslagsvis över natten eller någon till några timmar innan grillning i kylen. Det går också bra att grilla direkt eller inom några minuter ex. 20 minuter.
Grilla
- Grilla ca 7 minuter på varje sida till en innertemperatur på ca 65 grader och låt sedan köttet vila ca 10 minuter i smörpapper, innertemperaturen ska ligga på ca 70 grader (rent vetenskapligt är köttet "säkert" strax över 63 grader). Att grilla på hög temperatur gör att en del av fettet på ytan smälter och ger det möra och saftiga köttet en läckert krispig yta. Skär sedan upp sekreton i tunna skivor. Glöm ej att salta och peppra.
Servera med ett glas Esporão Reserva Tinto och tex. sötpotatispommes, tryffel majo, salsa verde, grillade majskolvar och picklad lök.
När vårt gula guld kommit fram så gör ett Kantarellsmör och servera med fördel till sekreton.
i Glaset
Tips
ATT GRILLA
Primörer, grillad blomkål, grillad kål, grillad majs, spetspaprika, purjolök, ananas eller nektarin.
TESTA ÄVEN ATT GRILLA
Flankteak, Flapsteak, Sekreto, Kalventrecote, T-bone steak, Porchetta, Tonfisk, Lammracks, Ankbröst, Kyckling
GRILLSÅSER
Salsa verde, yoghurtsås, tomatsås, tryffelmajo, röktmajonäs, labne eller rödvinssmör
SERVERA TILL
Linsragu, Krossade potatisar, Sötpotatispommes, Ogrässallad, Tomatsallad, Bönsallad med getostdressing, Nektarinsallad
LATHUND PÅ INNERTEMPERATUR PÅ KÖTT
- Bleu: upp till 45°C (nöt).
- Rare: 45-50°C (nöt, vilt).
- Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
- Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
- Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
- Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel)